Barcelona destaca pels seus diversos projectes en emprenedoria social. La principal xarxa de programes innovadors a escala mundial Ashoka, que es dedica a reconèixer, acompanyar i donar suport a iniciatives que busquen “canviar el món”, enguany ha fet tres noves incorporacions barcelonines. Es tracta de la Fundació Internacional de l’Artrosi, que tracta, prevé i sensibilitza sobre la malaltia; Espigoladors, que redueix el malbaratament dels aliments, i Estratègia BCN Antirumors, que lluita per reduir la discriminació en una societat multicultural.

Representants dels tres projectes i també la directora de comunicació d’Ashoka, Camila Garcia, han explicat al betevé directe les seves experiències, motivacions i objectius.

Frenar el malbaratament d’aliments

Mireia Barba, fundadora d’Espigoladors, ha explicat com han recuperat l’activitat mil·lenària d’espigolar: “Recollim fruites i verdures que no entren al circuit comercial, principalment per la seva aparença, i fem convenis amb productors locals per distribuir aliments de manera gratuïta”. Així, ha assegurat que fomenten una alimentació saludable per a tothom. A més, tenen un centre de producció de conserves vegetals que dona feina a persones vulnerables.

La fundadora d’Espigoladors ha detallat que un dels principals problemes amb què s’han trobat ha estat la recerca de finançament. La seva convicció en el projecte, ha assegurat, ha estat clau per mantenir-se i millorar fins aconseguir un producte competitiu pel mercat. El reconeixement d’Ashkoa és per al projecte “un privilegi i un segell de confiança”, i es proposen replicar el model per implantar-lo a altres països. “El problema és mundial: es llença menjar, hi ha gent que no té accés a una alimentació saludable ni a oportunitats laborals”, ha reivindicat Barba.

Sensibilitzar, tractar i prevenir l’artrosi

La Fundació Internacional de l’Artrosi es va crear fa vuit anys per sensibilitzar, tractar i prevenir malalties com l’artrosi o l’osteoporosi. Josep Vergés, metge i fundadors de l’associació, ha comentat que la seva feina consisteix a “arribar on el nostre sistema sanitari, que és fantàstic des del punt de vista social, no pot arribar, com és el cas de les malalties cròniques“. En aquesta línia, ha destacat que l’any passat van atendre diversos intents de suïcidi motivats pel dolor que sentien les persones afectades. “Visitem molta gent que encara no ha anat al metge i també oferim segones opinions. Som metges i malalts amb coneixement“, ha afirmat.

Vergés ha dit que el reconeixement a la feina que estan fent per millorar la salut articular i també per provocar un canvi al sistema els motiva per continuar lluitant pel seu objectiu. “Volem millorar la qualitat de vida de les persones afectades”, ha remarcat.

Aturar la discriminació i acceptar la multiculturalitat

Fa 13 anys, Dani de Torres va impulsar Estratègia BCN Antirumors. “La ciutat havia augmentat la seva multiculturalitat de manera important i circulaven molts rumors basats en prejudicis i desconeixement”, ha començat. “Això ens preocupava perquè podia generar discriminació i mala convivència i vam crear una xarxa per impulsar iniciatives de sensibilització a diferents àmbits”, ha afegit.

De Torres ha lamentat que les narratives tòxiques estan tenint un impacte en processos que amenacen la democràcia i els drets humans i ha considerat que no s’està tractant de manera prioritària en l’àmbit polític. Per això ha celebrat el reconeixement que, ha assegurat: “Ens motiva, ens dona visibilitat i, no ens enganyem, ens aporta recursos”.

El reconeixement d’Ashkoa

Camila Garcia ha reconegut que, si aquests projectes han passat el procés de selecció —que és llarg i exigent—, “és perquè tenen idees noves que es poden replicar arreu del món per solucionar problemes generals”. Per Garcia, l’emprenedoria social està liderada per persones amb una visió estratègia i sistèmica del món que busquen solucions des de l’arrel. “Si estan aquí, és perquè són persones i idees excepcionals”, ha aplaudit.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a