Franc Ponti, professor de neurocreativitat i innovació d’Eada explica a ‘Disruptia’, el pòdcast de creativitat de betevé i Eada Business School, les claus de la creativitat a través d’exemples i tècniques per desenvolupar el pensament creatiu. Per començar, cal aprendre a pensar “fora de la caixa”. Imaginem, explica Franc Ponti, un trencaclosques amb nou punts que cal unir amb un sol traç, sense aixecar el llapis del full, amb un màxim de quatre línies i sense passar dues vegades per la mateixa. “Això costa, ja que per trobar  la solució, has de sortir de la caixa”.

Els éssers humans som creatius per naturalesa, però estem envoltats de dificultats i barreres que limiten la nostra capacitat
Franc Ponti, professor de neurocreativitat i innovació d’Eada

El problema és que el cervell s’autoorganitza de forma repetitiva, com si tingués diferents caixes. Cal algun tipus d’eina mental per poder sortir del patró, explica Donna Pace, la representant del doctor Edward de Bono a Espanya. De Bono és el creador del concepte del pensament lateral, que va sorgir als anys 60 i, uns anys més tard, del mètode dels sis barrets per pensar.

Com funciona el mètode dels 6 barrets per pensar d’Edward de Bono?

El mètode dels sis barrets per pensar organitza els pensaments dels equips formats per diferents persones, evitant el conflicte. “És com una impressora que  imprimeix per capes per obtenir la imatge final”, explica Donna Pace. Cada barret té un color: el blanc representa la informació i l’aportació de dades objectives, el verd és la creativitat espontània, el groc és l’optimista, representa els beneficis i valors d’una idea. El negre és la crítica positiva i argumentada, el vermell és la capa de les emocions i, el blau, finalment, és el director d’orquestra. Dins de cada grup hi ha algú que controla la sessió, és el barret de l’autolideratge que necessita molta pràctica i profunditat.

La creativitat és un llenguatge, per això jo sempre pregunto: parles ‘creativitat’? 
Donna Pace, representant d’Edward de Bono a Espanya

La creativitat en pandèmia ha estat reactiva, “hem estat creatius per força”, però la creativitat va molt més enllà, segons Donna Pace, i és la nostra salvació, especialment davant l’amenaça que suposa la intel·ligència artificial per a l’ésser humà. “Si no volem que les màquines prenguin decisions per nosaltres, i ser-ne devorats com a simples algoritmes, ens hem de posar les piles”.  

Escolta el pòdcast aquí: