supervivents

Sobreviure a una mort per suïcidi

Darrere d’una mort per suïcidi hi ha un mínim de sis persones de l’entorn amb patiment psicològic que necessitaran acompanyament. Segons l’Organització Mundial de la Salut, a Catalunya unes 3.000 persones pateixen el dol per la pèrdua per suïcidi i, alhora, són un dels col·lectius de risc precisament en aquest conducta suïcida. A Catalunya el suïcidi és la primera causa de mort entre els joves de 15 i 35 anys, davant dels accidents de trànsit. Arran de la pandèmia, les temptatives de treure’s la vida han augmentat un 27% entre la gent jove, segons l’Agència de Salut Pública de catalunya. La Cecília, psicòloga de formació, va perdre el seu fill al 2010 i, amb la pèrdua, va començar el seu camí de supervivència.

“El moment crític és quan recordes el dia de l’aniversari de la mort. El recordem com una pel·lícula en què no vàrem fer coses diferents per poder-ho evitar. Volem que es recordin els nostres familiars per com van viure, no per la seva manera de morir”

La Cecília va constatar de primera mà la soledat del dol i la necessitat de crear un espai per compartir en grup l’estigma del suïcidi. Així va néixer, en el recinte de Sant Pau, Després del Suïcidi, una associació de supervivents que treballa per trencar el tabú sobre aquesta realitat i acompanyar els supervivents en el procés de dol. L’impacte de perdre algú per suïcidi és una experiència traumàtica i molt dolorosa. Suposa una devastació emocional i social per als familiars i l’entorn.


la dada

El consum mitjà d’antidepressius a Nou Barris és de 180,6 dosis diàries cada 1.000 habitants. A Sarrià – Sant Gervasi, n’és de 135,2

Consulta més dades sobre desigualtats a Barcelona

Plans de prevenció per evitar suïcidis

“Qualsevol persona pot passar per un moment tan difícil de la seva vida que cregui que l’única solució és morir. Un desallotjament de casa, la pèrdua de la feina, un trencament traumàtic de parella poden ser els  desencadenants d’una conducta suïcida. Cal un pla nacional de prevenció del suïcidi”

El suïcidi és un dels principals problemes de salut a escala mundial i, per això, l’OMS recomana als estats que despleguin plans de prevenció. Prop de 800.000 persones se suïciden al món cada any i, per cada mort, n’hi ha 20 que ho intenten, la qual cosa significa 16 milions de temptatives anuals. Segons els experts, qualsevol persona pot patir una conducta suïcida per una situació de patiment psicològic i, per aquest motiu, és clau actuar per evitar les temptatives.