L’ansietat els treu la gana, o al revés, quan estan nerviosos mengen més. També pot ser que mengin més lent per poder digerir els aliments. Al pòdcast ‘Cup of TEA’, vuit nois i noies amb trastorn de l’espectre autista (TEA) expliquen la seva particular relació amb el menjar.  

L’intestí, el segon cervell

La gent es pensa que són manies, però no és així. És el TEA el que provoca que no suportin determinades textures, sabors o olors i, fins i tot, colors i poden arribar a tenir ansietat o trastorns d’alimentació. Expliquen que necessiten posar salses a tot arreu o beure molta aigua per poder empassar-se el menjar. La textura d’un aliment els pot comportar problemes. Els pot costar mastegar i empassar diferents textures alhora i pot ser que alguns sabors els trobin massa forts, com els amargs que els provoquen arcades i els fa vomitar. 

En general, a la gent li costa molt entendre que no t’agradi una cosa, et miren malament com si fossis un llepafils o un malcriat”
Pepti

Pel que fa a les olors, n’hi ha de difícils com la de verdura bullida, especialment la col, les cols de Brussel·les o el bròquil. Fins i tot, l’olor de l’interior dels taxis o dels cotxes a molts els generen arcades. Es maregen molt fàcilment i vomiten.   

La necessitat de fomentar hàbits saludables 

“Hi ha algunes persones amb TEA que no senten la gana o la set, per tant, és molt important fomentar els hàbits saludables”, explica la psicòloga Noemí Balmaña. N’hi ha inclús que es posen alarmes per saber que és l’hora de menjar. El més important és que trobin un espai tranquil per gaudir de l’alimentació amb tranquil·litat i, si de vegades mengen massa, compensar-ho amb moviment i activitat física. 

Escolta el pòdcast aquí: