Una vuitantena de galeries nacionals i internacionals participen, entre el 7 i el 10 d’octubre, en la fira d’art contemporani Swab Barcelona. Per bé que Swab no intenta competir amb grans fires com la madrilenya Arco i que s’adreça a un col·leccionista atent als artistes emergents, hi ha presents força galeries consolidades.

10 són barcelonines, com en el cas de Senda, 3 Punts Galeria o ADN Galeria. Jordi Vernis, mànager d’aquesta darrera, opina que “Swab demostra cada any fer millor la feina, amb criteri. Quan veus que els continguts són cada any millors, vols ser a Swab”.

Art emergent i mirada a l’Europa Central

Però el gruix de la fira està dedicada a galeries amb poca història o que debuten en la fira, a més d’espais autogestionats per artistes, sovint experimentals. A la secció Emerging, per exemple, només hi caben galeries amb menys de cinc anys, i Seed és la dels espais experimentals.

Estand de l’espai NVS de Lisboa

Cada any Swab posa en el punt de mira alguna zona del món on s’estiguin produint dinàmiques innovadores. Aquest cop és el torn de la mal anomenada Europa de l’Est, amb galeries de ciutats com Praga, Bratislava, Ljubljana o Cracòvia. “Hi ha en aquelles ciutats certa efervescència, amb noves galeries i espais alternatius. Ens semblava que s’havien de donar a conèixer a Barcelona,” explica Joaquín Díez-Gacón, director de Swab.

Com és ja tradició, hi ha un seguit de programes comissariats específics, com Ephemeral, amb instal·lacions d’artistes residents a fàbriques de creació de Barcelona, o Swab on paper, dedicada a la tècnica amb paper, i enguany, més concretament, a noves formes de fotocollage.