art

 La Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, formada per centres públics, demana recursos “extraordinaris” que permetin la creació de línies de suport a professionals independents de les arts visuals. Per tal de poder encarar projectes nous específicament pensats per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus, la xarxa sosté a través d’un comunicat la necessitat d’establir línies noves d’ajudes per a projectes de recerca i investigació per a artistes, crítics i grups de recerca, així com per a la producció d’obres d’art o projectes digitals. A més, els directors dels centres demanen als ajuntaments que es mantinguin els equips i pressupostos assignats.

La xarxa està formada, a Barcelona, per la Fàbrica de Creació de la Fabra i Coats i el Centre d’Art Contemporani de Barcelona. Els centres manifesten que calen polítiques actives de creació d’oportunitats, alhora que cal tenir present les aportacions de tots els agents de les arts visuals, des de la pràctica artística, la crítica o el comissariat. “Creiem que els centres d’art poden ser i són una plataforma necessària per dur a terme accions a favor dels professionals de les arts visuals i que els resultats reverteixin a fi de bé en la societat”.

Ajudes econòmiques

Amb aquest objectiu, agraeixen l’aprovació dels primers paquets de mesures de suport a la cultura de la Generalitat i d’alguns dels ajuntaments, però consideren que és necessari adoptar “altres accions i polítiques de major impacte i recorregut”, específicament pensades per a aquesta crisi, que “afecta profundament a curt, mitjà i llarg termini”.

Pel que fa a les línies d’ajuda, creuen que han de servir per realitzar projectes de recerca i investigació nous per a artistes, crítics i grups de recerca; també una línia per a la producció d’obres d’art susceptibles de ser posteriorment patrimonialitzades a través del Pla d’adquisicions d’art contemporani; una altra línia d’ajudes per a projectes artístics d’acció comunitària en el context social, educatiu i sanitari; i per últim una línia per a projectes artístics digitals, inclosos aquells que tenen per objecte la projecció internacional dels artistes.