Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval, ha estat escollida per l’Acadèmia de les Arts Escèniques d’Espanya com una de les entitats mereixedores aquest d’any d’una de les medalles d’or que atorga l’entitat. Aquesta distinció s’atorga anualment a institucions que han desenvolupat un paper essencial en la divulgació i la pràctica de les arts escèniques.
Xamfrà, actiu des del 2004
El reconeixement ha estat molt ben rebut a l’entitat. De fet, quan van compartir aquesta notícia a través de les xarxes no van parar de rebre felicitacions. En Sergi Brió, responsable de Comunicació de Xamfrà reconeix que “rebre distincions com aquestes són prova que estem en el bon camí. És un reconeixement a una forma de treball i això ens dona forces per continuar en aquest camí“.
Les arts, com a eina d’inclusió social
Xamfrà va ser fundat el 2004 per la Fundació l’ARC Música i està situat al Raval, al carrer de les Tàpies, número, 9. Es dedica a organitzar tallers per a tothom i utilitza la música, el teatre i la dansa com a eines de participació i d’inclusió social. Tenen alumnes de moltes escoles del Raval, de la resta de barris de Ciutat Vella però també venen alumnes d’altres districtes de Barcelona.
Tot i els anys transcorreguts, continuen ferms en els seus objectius: promoure la inclusió social a través de les arts escèniques i la música i per fer que aquestes siguin accessibles per a tothom. Aquests objectius han estat reconeguts, així el 2019 van rebre el premi a la solidaritat, un any després rebia el Premi Nacional de la Cultura i les Arts.
Sobreviure, el gran repte anual de Xamfrà
Tot i els reconeixements que rep Xamfrà a la tasca social i educativa que desenvolupa, cada any han de fer campanyes per aconseguir els fons econòmics necessaris per poder materialitzar els diferents projectes i tallers. Xamfrà, a l’actualitat, té uns 500 alumnes. Fa cursos per a nens i joves d’entre zero i 20 anys, però també fa tallers i cursos per a altres grups d’edats.