El macroconcert solidari és la forma amb la qual 15.000 persones han volgut reclamar que es doni acollida a les persones refugiades que des de fa temps esperen a les fronteres. A més, tots els beneficis del concert es destinaran a un projecte d’ajudes econòmiques a les organitzacions que treballen en migració i refugi, tant a Catalunya com als països d’origen o de trànsit.
L’espectacle, produït per Primavera Sound, ha comptat amb la direcció escenogràfica de La Fura dels Baus. El director escènic, Carlus Padrissa, ha creat un fil argumental per al concert basat en el periple d’un refugiat des que fuig del seu país fins que arriba a la frontera d’Europa. Tres actes que representen l’origen, el trajecte i l’arribada. L’origen que és la guerra, destrucció i misèria. El trajecte a través del Mediterrani i les fronteres. I l’arribada, que en moltes ocasions comporta l’estancament en algun camp de refugiats.
Aquest protagonista ha estat un immigrant real, el Rasol, un kurd del nord de Síria que es troba en un camp de refugiats a Grècia. L’actor Eduard Farelo ha estat l’encarregat de donar vida al seu paper sobre l’escenari. I d’altra banda, la veu en off de la Clara Segura ha estat l’encarregada d’acompanyar, durant tot el concert, els espectadors.
Roger Mas i Nuria Graham van ser les primeres veus de la nit. Interpretant ‘La creació’ de Haydn i amb la posada en escena del periple d’una família de refugiats, van inaugurar una nit plena de consignes en favor de la lliure circulació de les persones. Lluís Llach acompanyat de Manolo García ho va reivindicar amb una de les seves cançons més compromeses. Paco Ibáñez i Marina Rosell van recórrer a les paraules incombustibles del poeta Rafael Alberti.
L’artista Macaco va demanar els assistents que es posessin dempeus pels refugiats, i no va ser l’únic . El periodista Jordi Évole, amb afirmacions demolidores contra els polítics, va remoure les consciències. Alguns dels que han presenciat el dramàtic exili dels refugiats, com Stop Mare Mortum o Proactiva Open Arms, també es van alçar per demanar la fi d’aquests crims de guerra.
L’actuació conjunta de quatre de les colles castelleres més importants, fent pinya, va ser una altra metàfora del treball en equip i la unitat per donar refugi i acollida. El concert va acabar amb la invitació explícita de Jaume Sisa, acompanyat d’una desena d’artistes entonant ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’.
Catalunya vol ser terra d’acollida i amb aquest esdeveniment, del qual es van exhaurir totes les entrades sis dies després de conèixer la cartellera, es fa palès que la defensa dels drets de les persones refugiades i migrades és una preocupació generalitzada en la societat actual.
A més durant l’esdeveniment, la campanya “Casa nostra, casa vostra” també ha aprofitat per fer una crida a la manifestació a favor de l’acollida de persones refugiades i migrants, el proper dissabte, 18 de febrer, a la plaça d’Urquinaona.