El refugi número 173, al número 14 del carrer del Ripollès, ja figurava al cens de defenses antiaèries dels anys 30, un document en què s'ubicaven els 1.400 refugis que s'havien de construir a la ciutat. Per aquest motiu, una arqueòloga va treballar des del principi amb els obrers fins a trobar la boca d'entrada, que era plena de runa. Un cop a dins, van descobrir un refugi intacte durant més de 70 anys. I la primera troballa, unes inscripcions polítiques en defensa de la FAI i la CNT. LOURDES FORCADES, arqueòloga: "Ho van fer els propis constructors del refugi en el moment de ficar el totxo. Perquè es veu que són ditades i que s'han hagut de fer quan la pasta estava fresca, en el moment de l'arrebossat." Al refugi encara hi havia alguns dels plats, olles de ferro i llaunes de menjar amb què subsistien els veïns. La construcció, però, només disposa del túnel principal de més de cent metres, i moltes galeries laterals no es van arribar a construir, o van quedar a mitges. cap d'excavacions del Servei d'Arqueologia de Bacelona: "Es una galeria en construcció del refugi, tal com es va trobar en el moment que vam poder entrar. Com veieu hi ha material de construcció, hi ha tres galledes, hi ha una gabeta, hi ha una passera per la gent que estava treballant aquí." El final de la construcció està tapiada amb un mur de maons allà on comença el primer tram de l'escala de sortida. I amb una sola via d'accés, el refugi no compleix amb les mesures de seguretat necessàries per obrir-lo al públic general. De moment, només el podran visitar les entitats del barri, de manera puntual i amb cites concertades.
El refugi antiaeri situat al carrer del Ripollès, número 14, ja estava documentat pel Servei d’Arqueologia de Barcelona. Quan es van fer les obres d’urbanització del carrer una arqueòloga va treballar al costat dels operaris des d’un principi per localitzar-ne la boca d’entrada. El refugi, que està inacabat, es va descobrir a finals de 2014 i ha restat intacte des de fa 70 anys. Només s’hi va excavar un únic túnel d’uns 1.000 metres de longitud on s’han trobat inscripcions polítiques a favor de la FAI i la CNT a les parets. La investigadora que ha dirigit els treballs, Lourdes Forcades, assegura que els mateixos constructors del refugi van ser els qui van realitzar les inscripcions a les parets en favor dels sindicats. “Ho van fer els mateixos constructors del refugi en el moment de ficar el totxo. Perquè es veu que són ditades i que s’han hagut de fer quan la pasta estava fresca, en el moment de l’arrebossat”, ha assegurat.
No s’obrirà al públic per visitar-lo
Aquest refugi no s’obrirà al públic, tal com passa amb d’altres que hi ha a la ciutat on es programen visites, com el de la plaça del Diamant. El refugi del Camp de l’Arpa del Clot es va quedar a mig fer, amb una única via d’accés, i no compleix amb les mesures de seguretat necessàries. En ocasions especials, i de forma puntual i amb cites concertades, les entitats del barri que ho demanin sí que podran visitar-lo.