El 30 de novembre el Palau de la Música Catalana va encetar Mirades al Palau, un programa de visites temàtiques guiades que conviden a redescobrir l’edifici. Les primeres, que s’acabaran el 25 de gener, duen per títol Els herois en la construcció del Palau i apropen el visitant a la tasca dels artesans i professionals que van contribuir a construir aquest auditori, Patrimoni de la Humanitat des del 1997 i inaugurat un segle abans, el 1908.
Com en altres edificis modernistes, el paper dels artesans va ser clau en l’obra arquitectònica de Lluís Domènech i Montaner. Amb molts havia ja treballat anteriorment en la construcció de la Casa Lleó i Morera i l’Hospital de Sant Pau.
Itinerari per espais emblemàtics
El recorregut és un passeig amb guia i amb una tauleta electrònica en què es poden veure imatges històriques del procés de construcció i d’altres. Es transita per espais emblemàtics de l’edifici: les columnes de la balconada de la Sala Lluís Millet, on va ser clau la tasca del mosaïcista Lluís Bru; la lluerna que decora el sostre de la sala de concerts, obra dels vitrallers de Casa Rigalt i Granell, i el conjunt de la boca de l’escenari, amb les escultures de les valquíries, el bust de Beethoven i les inspirades en la composició Flors de maig, de Josep Anselm Clavé, obra dels escultors Dídac Massana i Pau Gargallo.

La visita reivindica així les arts aplicades presents en l’edifici i la tasca dels artesans que van col·laborar estretament amb l’arquitecte. Mirades al Palau tindrà dos capítols de visites més. De l’1 al 9 de febrer n’hi haurà de centrades en els materials i les tècniques que es van fer servir per la construcció, adreçades sobretot a arquitectes i professionals del secor. A partir del 21 de març i fins al 18 de maig serà el torn de Ruta de les flors, una visita que convida a descobrir les flors amagades en l’arquitectura del Palau.
