Des del mes d’agost Vil·la Joana es troba en obres. Una remodelació complexa que està previst que s’enllesteixi a finals del mes de desembre. Un cop remodelat, l’edifici acollirà un museu articulat al voltant de la literatura i la figura de Verdaguer.

Segons ha explicat el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, amb aquest projecte “es vol reforçar la vocació literària i editorial de la ciutat”. L’objectiu és crear una nova proposta museística que mostri la relació entre Barcelona i la literatura i que sigui “un punt de trobada” entre diferents sabers, tal com ha dit el director del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), Joan Roca.

A Vil·la Joana – Casa Verdaguer de la Literatura es podrà conèixer tant la història d’aquest edifici i la relació amb la ciutat com la petjada de Verdaguer, que va passar allà els darrers dies de la seva vida, malalt de tuberculosi. A la planta baixa hi haurà un espai expositiu al voltant de la història universal de la literatura, sobre la paraula i la lectura.

La Barcelona literària, amb un espai dedicat als escriptors que han fet de la ciutat un referent en el món de les lletres, també tindrà un marc expositiu en un museu que es preveu que estigui en ple funcionament en el primer trimestre de 2016.

El director del Museu d’Història de Barcelona, Joan Roca, ha explicat que el nou centre, que es dirà MUBHA – Vil·la Joana, oferirà una àmplia programació de propostes que inclourà des d’activitats per a infants com a visites guiades o casals d’estiu com trobades, seminaris i postgraus organitzats per diferents universitats catalanes.

El pressupost total de remodelació de la Vil·la Joana i la creació de l’espai museístic és de més de cinc milions d’euros.