Escolta aquesta notícia

Coincidint amb el 30 aniversari del decés de l’escriptor i humorista Jaume Perich, l’editorial Comanegra ha publicat aquest mes de març La vida secreta del papa, una mena de crònica vaticana del popular ninotaire. El conservador de la recopilació de dibuixos de Perich sobre el paper del papa, el també ninotaire Jaume Capdevila i Herrero (de nom artístic KAP) ha parlat del llibre al betevé directe. “Aquest llibre era una idea de Perich guardada en un calaix que no havia trobat el moment de sortir a la llum”, explica.

Els dibuixos estan fets durant el pontificat de Joan Pau II, per bé que no parlen d’un papa en concret, sinó del paper de l’Església catòlica. Segons KAP: “La seva posició era crítica. A Perich li preocupava la voluntat de l’Església d’incidir en la vida de la gent en aspectes que van més enllà d’allò purament espiritual, com la sexualitat”.

El papa com a ésser humà

KAP ha estat el responsable de seleccionar els dibuixos d’un total de 190 relacionats amb el tema, que Perich guardava en una carpeta. Molts són inèdits, perquè o eren esbossos o treballs enllestits que, per diverses raons, no es van publicar. “L’encert de Perich va ser tractar la figura del papa com un ésser humà, fent coses que fem la resta d’humans”, afirma. “L’humor de Perich tenia la virtut de transcendir el dia a dia, tocant l’essència de les coses, tot i que la seva feina era publicar per a la premsa diària i setmanal”, afegeix.

“”Si llegeixes aquest llibre vas directe al cel””
Jaume Capdevila, KAP

En aquest sentit i com a professional del ram, KAP opina que “l’objectiu dels humoristes no és fer riure, sinó buscar la reflexió. Si no hi ha reflexió, un acudit no serveix per res. I allò políticament incorrecte obre finestres per a la reflexió. Els polítics han de ser políticament correctes, però els humoristes no”.

El conservador de La vida secreta del papa aconsella visitar l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, on hi ha dipositats dibuixos i obres originals de Perich, a més de llibretes d’anotacions, esbossos i altres materials fins a un total de 10.000 documents. La família del dibuixant va cedir tot el material a aquesta institució i a la biblioteca de Premià de Mar Martí Rosselló. I finalment encoratja a llegir La vida secreta del papa perquè “si llegeixes aquest llibre vas directe al cel”.

Comparteix a: