El títol, ‘La Víctor C.’, juga amb la doble identitat de Víctor Català, atès que la ‘C.’ podria ser també la de Caterina Albert, el nom real de l’escriptora de l’Escala. A partir d’una dramatúrgia d’Anna Maria Ricart, Carme Portaceli dirigeix un muntatge que barreja fragments de contes de Víctor Català amb fragments de vida de l’escriptora.

Estan inspirats en entrevistes, articles de premsa i diversos estudis sobre l’autora, que va voler separar clarament vida privada i trajectòria literària. “Es va amagar rere una màscara de dona com cal, senyorassa i propietària rural, i mentrestant Víctor Català anava fent de les seves”, comenta Rosa Renom, l’actriu que l’encarna.

10 anys al llit

Caterina Albert va passar els darrers 10 anys de la seva vida tancada a casa, rebent tothom al llit del seu dormitori. A l’escenografia força metafòrica de Paco Azorín, aquest element és gairebé omnipresent.

Amb Rosa Renom hi actuen Ferran Carvajal, Lluïsa Castell, Oriol Guinart, Olga Onrubia, Manel Sans i Anna Ycobalceta, amb un munt de personatges, tant reals (la germana de Caterina Albert, Joan Maragall,…) com de ficció literària.

Carme Portaceli, que encara amb aquest muntatge a la Sala Gran la seva primera temporada com a directora del TNC, ha escollit fragments de contes com ‘En Met de les Conques’ ‘Diàleg prismàtic’ o l’obra de teatre ‘La infanticida’. En tots hi ha un punt de vista feminista, avançat al temps de l’escriptora de l’Escala.