L’exposició “1938. El barri de la Catedral sota les bombes” tanca el cicle d’exposicions organitzades per l’Associació de Festes de la Plaça Nova en el marc dels actes que, des del 2014, han muntat per commemorar les festes en actiu, vives, més antigues de la ciutat. La mostra és l’homenatge que fa l’entitat a les víctimes que van morir al barri durant la Guerra Civil, però també és una mostra contra l’oblit. Els organitzadors asseguren que les imatges posen de manifest la virulència dels atacs de l’aviació italiana a Barcelona, uns atacs que van servir com a assaig dels que Itàlia i Alemanya van fer posteriorment durant la Guerra Mundial envers la població civil.

Homenatge a les víctimes

La Casa dels Entremesos, ubicada a la plaça de les Beates, número 2, acull l’exposició. Xavier Cordomí, president de l’Associació de Festes de la Plaça Nova, explica que “moltes de les persones que van morir als nostres carrers encara no tenen nom i cognom”. Per això, considera que “després de 80 anys seria ja el moment de començar a posar noms i cognoms a aquelles persones que van patir els efectes d’uns bombardejos que van ser criminals”.

Del 1936 al 1939, sense festes

La mostra és un recorregut visual dels fets que es van viure al barri del 1936 al 1939. En aquest viatge al passat, es pot veure l’esborrany del cartell de la Festa Major del barri, que havia de tenir lloc l’agost del 36 però que la guerra va suspendre fins al 1939.

La festa, tal com explica Cordomí, es va recuperar acabada la guerra, però amb diferències: “Es va fer una festa bàsicament religiosa en aquella època”. I explica que tot i tenir autorització de la Falange per poder ballar sardanes, “quan es ballaven, van aparèixer escamots falangistes i van repartir estopa a tothom“.

L’Associació de Festes de la Plaça Nova ha muntat aquesta exposició per evitar que els fets que van passar al barri de la Catedral i a Barcelona s’oblidin. Es pot visitar fins al 30 de gener del 2020.