Ciutat Vella ha acollit aquest dijous el tradicional Via Crucis de la Sang. La processó ha començat a la basílica de Santa Maria del Pi i ha recorregut els carrers del Gòtic per quart any consecutiu després d’haver estat recuperada com a tradició religiosa. Aquest Via Crucis repassa els diversos misteris processionals amb el “Sant Crist gros” com a element central.
La imatge del Sant Crist de la Sang és una escultura d’uns tres metres amb Jesús a la creu, i també el misteri de la Mare de Déu del Dolors amb l’escultura del segle XVIII de la Mare de Déu.
Una processó recuperada fa quatre anys
Aquesta processó amb misteris ja es feia per l’any 1570, un fet documentat que la situa com la més antiga d’Espanya. El Via Crucis va tenir lloc per primer cop el 1601, a partir d’una concòrdia amb la parròquia del Pi per fer els cultes de la Setmana Santa. Durant els segles XVII i XVIII i la primera meitat del segle XIX, la Processó de la Sang va esdevenir un dels actes centrals de la Setmana Santa barcelonina.
Amb l’extinció de les corporacions gremials el 1842, la processó va entrar en decadència i, a poc a poc, va anar perdent participació fins que va desaparèixer definitivament al voltant de l’any 1900. No obstant això, es va seguir realitzant el Via Crucis de la Sang a la via pública fins al 1936, inici de la Guerra Civil. El 1939 es reprèn i es manté fins als anys setanta, moment en què passarà a fer-se a l’interior de la Basílica. L’any 2022 la ciutat va recuperar el Via Crucis de la Sang a la via pública.