El vestíbul del CCCB ha estat escenari de l’acte Veus per Ucraïna, organitzat pel centre amb el suport del PEN català i diverses associacions d’ucraïnesos, russos i bielorussos de Catalunya. El gruix de l’acte ha estat un debat d’anàlisi del conflicte, en el qual han participat Manel Alías, fins fa poc corresponsal de TV3 a Rússia; Ricard San Vicente, assagista, traductor i professor emèrit de literatura russa de la UB; Pilar Bonet, periodista i excorresponsal a Rússia, i Carmen Claudín, investigadora del CIDOB experta en Rússia.

Manel Alías ha confessat que mai no hauria pensat que Putin faria el pas que ha fet, però ha dit que “fins ara el considerava un líder que se’n sortia bé de les decisions que prenia per als seus interessos, que no són els de Rússia, però aquesta vegada ha errat el tret i ha això accelera el seu final, que no sé quan serà”. Tot i així, també ha dit que com a analista li fa por pensar que “el veig capaç de tot”.

Contra els arguments de Putin

Pilar Bonet ha dit que aquesta guerra anirà contra Rússia, tot i que no sabem quanta gent dona suport encara a Putin, i Carmen Claudín ha desmuntat els arguments del Kremlin per justificar la invasió, com que les protestes de Maidan de 2014 van ser un cop d’Estat o que Ucraïna és plena de nazis. “La ultradreta a Ucraïna existeix, però té molt menys pes que a Espanya, França o Itàlia”, ha afirmat Claudín.

El debat ha comptat també amb connexions en línia amb la filòsofa Carolina Emcke o l’historiador Vladímir Dolin. Més enllà del debat, s’han fet lectures de textos i de poemes, i hi ha hagut alguna actuació musical, com la de del duet ucraïnès Són de Kíiv, i accions performàtiques com la de Razam, Bielorussos de Catalunya.