El Gremi d’Editors de Catalunya, que representa un 95 % del mercat editorial català, assegura que les vendes de llibres van caure en un 10 % entre els mesos d’octubre i novembre respecte al mateix període de l’any passat, una baixada que atribueixen al context polític derivat de l’1 d’octubre. Tot i això, els editors calculen que aquesta tendència a la baixa no revertirà el balanç de l’any, que preveuen que sigui positiu. Estimen que en tot el 2017 les vendes hauran pujat un 2 %.

Segons els editors, malgrat que falten encara dues setmanes per tancar l’any,  tot indica que aquest 2017 el sector editorial haurà tornat a fer créixer en facturació. El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, confia que els efectes negatius que atribueixen a l’1-O es compensin amb una bona campanya de Nadal. L’entitat aplega 250 empreses, que facturen gairebé el 51 % del volum de negoci global a l’estat espanyol.

El sector editorial també remarca que la pirateria s’ha estancat, tot i que encara s’han detectat 374 milions de descàrregues il·legals a l’estat. Per Tixis, la xifra és “impossible d’entendre en la quarta economia de l’Europa de l’euro”.

Des del Gremi també destaquen que el llibre en paper segueix sent el gran motor de la indústria editorial amb un 95 % del mercat, mentre que els digitals només representen el 5 %. S’espera que la facturació creixi també el 2018, però l’entitat considera preocupant que es dediquin només 20 minuts diaris a la lectura i que, en canvi, s’estigui gairebé quatre hores al dia veient la televisió-

 El llibre en català publica cada any 8.000 títols nous, una dada que des del gremi veuen insòlita tenint en compte que el mercat català disposa de set milions de consumidors potencials. De cara al 2018, el sector es mostra optimista i demana que s’apliquin els plans del llibre i lectura aprovats per les diverses administracions.