La Festa Major de Gràcia s’ha hagut d’adaptar aquest any a circumstàncies excepcionals marcades per la pandèmia del coronaviurs. Les  restriccions per evitar contagis han obligat a suspendre el tradicional concurs de carrers guarnits (que reuneixen un gran nombre de veïns per fer els decorats), que en aquesta edició s’ha limitat a portalades, finestres i balcons. Els premis es van lliurar aquest dilluns a la tarda per internet. Els guanyadors estan contents, tot i que reconeixen que troben a faltar “el caliu” d’altres anys.

En Marcel és fester de Gràcia i fa anys que participa en l’engalanat del barri. De fet, l’any passat va ajudar a guarnir el carrer guanyador, Progrés. Aquest agost, repeteix victòria. S’ha endut el primer premi de la categoria de balcons. “Aurora” és el nom que ha posat al vaixell pirata que ha construït –conjuntament amb la seva dona i amics del barri– en honor a la seva filla. Com tots, va saber que havia guanyat el premi a través del canal de la Festa Major de Gràcia, a YouTube. “En el fons no és el mateix, però podem dir que hem fet alguna cosa”, reflexiona. I afegeix que van rebre el premi “amb molta il·lusió” tots plegats al menjador de casa.

“He trobat a faltar la gent al carrer durant el guarniment”

Una altra guanyadora –en aquest cas, del segon premi en la categoria de portalades– és la Jéssica. És la primera vegada que participa en la festa a títol individual. Ho ha fet engalanant l’aparador de la botiga de complements tèxtils i de moda sostenible que ha inaugurat just després de la fi de l’estat d’alarma. “He trobat a faltar la gent, més que ara, durant el guarniment”, confessa. Afegeix que la Festa Major, per ella, és “viure-la al carrer”. Un fet que, aquest any, ha estat impossible a causa de les mesures de seguretat dictades per evitar contagis de coronavirus i que limiten a 10 el nombre de persones que es poden reunir en un mateix lloc.

“Estàvem molt desanimats i hem engalanat la portalada per animar els veïns”

El cas de la Victoria és diferent. És l’encarregada del Copa Cafè i després de 12 anys finalment s’ha decidit a participar. Juntament amb un client habitual del seu bar, que no fa gaire temps va fer-hi la presentació del seu llibre, s’han animat a fer un decorat que representa un bosc de llibres. I, de fet, s’han endut el primer premi de portalades. La Victoria assegura que “no s’esperava guanyar” i que el guarniment, en certa manera, ha estat fruit del “desànim durant el confinament”. L’objectiu d’engalanar la portalada de la cafeteria els ha servit, diu, per “animar els veïns i donar una mica de marxa al barri en un moment en què tot està molt mort i molt trist”.