La Nau Ivanow vol acostar el dia a dia de l’espai de creació d’arts escèniques de la Sagrera als veïns. Per això, ha engegat l’Escola de l’espectador, una iniciativa que permet les persones interessades en la cultura descobrir de primera mà com les companyies residents creen els seus espectacles. Una dotzena de veïns van poder experimentar aquest procés fa dos mesos amb el muntatage de ‘Yerma’, escrit per Federico García Lorca i dirigit per Marc Chornet Artells. Segons explica el director de la Nau Ivanow, David Marín, l’experiència va ser tan positiva que ara la tornen a repetir: “Vam obrir les portes perquè els veïns interessats poguessin participar en els assajos i van conèixer de prop la companyia i el director i van veure com els escenògrafs i tot l’equip tècnic treballava l’obra. Es va convertir en una experiència intensa per a tots.”

L’objectiu de la Nau Ivanow és convocar sessions de l’Escola de l’espectador cada trimestre. De fet, tot i que el grup és obert i s’hi pot afegir qualsevol persona interessada, la majoria dels veïns que van participar en la primera experiència repeteixen ara amb el muntatge ‘Galileu’, de la FEI Factoria Escènica Internacional. L’Anna Maria Guix és veïna de la Sagrera i està encantada amb la iniciativa: “Veus com els actors tracten el text i perquè i de quina manera es mouen per l’escenari. A més, descobreixes que hi ha molta més feina de la que sembla. Al final, sents l’obra d’una manera diferent. Aprens a mirar-la d’una altra manera i la valores molt més”. Un altre participant, el Salvador Blanco afegeix: “Has vist com el text ha anat evolucionant assaig darrere assaig i al final ja coneixes l’obra. Per això, tens més ganes que mai que arribi el dia de l’estrena. Hem fet només d’espectadors però la nit d’abans estàs igual de nerviós que els actors perquè sents l’obra teva”. L’equip de la Nau Ivanow té previst que el grup de veïns que participen en l’Escola de l’espectador assisteixin a tres assajos i proves de vestuari de ‘Galileu’ les properes setmanes.

‘Galileu’ es representarà del 19 d’abril al 21 de maig al Club Capitol. Es tracta d’un espectacle produït per la FEI Factoria Escènica Internacional i dirigit per Carme Portaceli. El text té l’objectiu de donar a conèixer la figura de Galileu a tots els públics, també als adolescents, i explicar el gran descobriment d’aquest científic. L’obra recull les dificultats de Galileu per convèncer la societat i l’Església que la terra és rodona i gira al voltant del Sol. L’espectacle està ambientat amb música de Love of Lesbian i els temes els interpreten en directe els quatre actors de l’obra: Oriol Guinart, Laura Aubert, Carlos Cuevas i Queralt Casasayas.