El gran mur que hi ha a la confluència del carrers dels Santuaris i de Calderón de la Barca, al Carmel, es tornarà a pintar a finals d’aquest any. El districte d’Horta-Guinardó ha engegat un procés participatiu entre el veïnat de la zona per recollir idees i suggeriments sobre com ha de ser el nou disseny que cobrirà aquest mur. Ho està fent a través de la campanya “El Carmel mossega”, que durant tot el mes de maig recorrerà diversos espais i equipaments del barri.

Un mural inspirat en les idees dels veïns

Marina de la Maza, una de les dinamitzadores del procés participatiu, afirma que “volem que el dibuix que hi hagi representi les idees i les inquietuds de la gent que viu i passeja per la zona. L’artista s’inspirarà en els missatges que la gent hagi donat”. El Mercat del Carmel ha estat un dels punts per on ha passat la iniciativa. Els veïns poden aportar les seves idees introduint una papereta dins una urna. Abans, però, els dinamitzadors els informen en què consisteix el projecte comunitari i artístic per repintar el mural, que s’havia convertit en tot un símbol del barri.

Un mural emblemàtic

El mural del tauró capitalista, obra de l’artista italià Blu, es va pintar el 2009 gràcies a la col·laboració entre l’Espai Jove Boca Nord i el CCCB. Però el juny de l’any passat l’Ajuntament el va esborrar per raons de seguretat, ja que s’havia de fer un reforç estructural al mur. La decisió va ser molt criticada per alguns veïns i entitats del barri. Ara, gràcies al Pla de barris del Carmel, es pintarà un mural nou per substituir-lo amb la coordinació de B-Murals i de l’associació Difusor, que promou intervencions artístiques a l’espai urbà.

Activitats per difondre l’art urbà

Les aportacions dels ciutadans respecte a com volen que sigui el nou mural quedaran recollides en una exposició que s’inaugurarà a mitjans de juny i que voltarà pels diversos equipaments del barri. A més s’elaborarà un documental i s’organitzaran diferents activitats als voltant de l’art urbà.