Divisió d’opinions al passeig de Sant Joan. Mentre que els llibreters que hi han instal·lat una parada creuen que la resposta dels veïns ha estat positiva, els venedors ambulants de roses estan insatisfets amb la iniciativa del consistori, que ha donat més permisos de venda amb la intenció de potenciar aquesta artèria durant la diada i descongestionar el centre de la ciutat.
És el cas de la Victoria Amaya, que explica que fa 20 anys que ven roses a la mateixa cantonada i que mai no havia tingut tanta competència com aquest any. “Som més venedors que clients”, es queixa la Victoria, que intenta convèncer an tothom que passa perquè s’emporti una de les seves flors: “abans no calia buscar la gent, però ara som molts i amb la crisi, ja ho veus”.
A menys de cinc metres de la seva parada, a tocar d’un semàfor, hi trobem un altre punt de venda de flors que té les galledes pràcticament plenes de roses quan passen les dotze del migdia. “Esperem que les vendes s’animin al migdia”, diu una altra de les venedores de la zona, que preveu començar a fer caixa durant la pausa del dinar o quan els treballadors surtin de les oficines.
Avancem uns metres més passeig de Sant Joan amunt, i en una cantonada hi trobem més flors. Es tracta d’un establiment regentat per una família d’origen xinès en què la propietària també crida els passejants perquè li comprin flors: “tinc oferta”, els diu. En altres punts del passeig hi trobem petites parades en què altres ciutadans d’origen xinès venen roses. Són vistos amb cert recel per les famílies d’origen gitano, que fa anys que es van instal·lar al passeig, però un veí de la zona ens explica que no hi ha cap problema de convivència.
Entitats, llibreries del barri i escoles fan seu el passeig
A la cantonada entre el passeig i la ronda de Sant Pere han muntat la parada els treballadors de l’editorial Círculo Latino. En Jordi, un dels llibreters, diu que no es poden queixar de les vendes del matí i matisa: “majoritàriament vénen veïns del barri, és un públic diferent del que trobaríem al passeig de Gràcia o la Rambla“. En Jordi considera que la reforma del passeig convida a sortir al carrer.
Una de les treballadores de la llibreria Iberica coincideix a destacar que la remodelació de la zona la fa més atractiva per als veïns del barri, i també per a alguns turistes que, en sortir de visitar la Ciutadella, pugen a veure què hi ha. En aquesta parada hi ha força veïns del barri des que hi arriben, i també un grup d’infants d’una escola que avui, aprofitant el bon temps, han sortit al carrer a gaudir de la diada. “Aquí els nens poden mirar-se als llibres, cosa que al centre seria impossible”, diu una mestra.
Arribem a una de les parades més sol·licitades del passeig, la de la llibreria Norma Còmics, on durant tota la jornada diversos il·lustradors signaran les seves novel·les gràfiques. El Germán, que és l’encarregat de la botiga, explica que el cas de Norma és diferent al de la resta de parades, perquè la gent els coneix i hi va expressament.
Aquesta és l’única parada de venda de llibres que tenen a la ciutat, just davant de la botiga, que és plena a vessar. “Cada vegada més persones s’interessen pel còmic” afirma el Germán, que preveu una afluència constant de clients durant tot el dia i creu que aquest any la botiga no allargarà l’horari al vespre: “com que hi ha partit de Champions, els clients començaran a marxar a quarts de nou”.
Algunes entitats i fundacions sense ànim de lucre també han sol·licitat un espai al passeig per vendre-hi flors. És el cas de la Fundació Salut i Comunitat, de suport a persones alcohòliques. Fa temps que munten una parada per Sant Jordi i, aquest any, ofereixen roses de fusta. Amb el que avui recaptin pagaran una part de les despeses del taller ocupacional.
La Carmen Molina, una de les usuàries del servei, assegura que sortir al carrer en un dia com avui per a ells és “com una teràpia” i confessa: “hem passat més d’un mes preparant aquestes roses i fusta, i durant el temps que hem estat enfeinats, no hem pensat en l’alcohol”. La Carmen considera que el passeig és un espai tranquil on poden exposar els treballs que han elaborat i assegura: “l’any que ve hi tornarem segur”.