Tot apunta que el seu últim llibre, 'Victus,' serà una de les gran estrelles d'aquest Sant Jordi, però Albert Sánchez Piñol no només no farà aquest gest demà sinó que fins i tot marxarà de la ciutat. Poc amant de les massificacions, aquesta és una de les anècdotes que ha explicat en la xerrada amb Toni Soler. Un vis-a-vis que ha servit a l'autor per explicar la seva concepció de la literatura: ha de ser popular i de qualitat i el seu principal valor, aquest... ALBERT SÁNCHEZ PIÑOL , pregoner "Ens forma, no ens fa millor però ens forma com a persones". 'Victus', la seva narració de la Guerra de Successió a Barcelona el 1714 ha centrat bona part de la conversa i també com Barcelona va ser capaç de resistir un setge durant 13 mesos, cosa insòlita en aquella època. "Capacitat de perseverança dels catalans de fa 300 anys. Esforç per defensar un règim de vida que creien que els dotava de llibertat". Després de 60 minuts de molta distensió, satisfacció entre els oients, alguns dels quals en l'ofici des de ja molt temps. JOSEP MARIA ESPINÀS, escriptor "No semblava un pregó. Era un acte de conversa, d'exposició pública". Alguns afortunats han pogut arrencar una dedicatòria del pregoner i d'altres han signat al costat del seu missatge en el llibre de Sant Jordi: a una Barcelona, amb derrotes, esperança i també futures victòries.

Una conversa de 60 minuts entre l’escriptor Albert Sánchez Piñol i l’historiador Toni Soler ha escrit la primera pàgina de la diada de Sant Jordi d’enguany. La Guerra de Successió i els valors de la literatura han estat els grans temes de l’entrevista. El Pregó de la Lectura, obert al públic, s’ha celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament i l’ha presidit l’alcalde Xavier Trias.

Amb moltes referències històriques, s’han desgranat alguns detalls de l’obra ‘Victus’. Albert Sánchez Piñol ha destacat que la novel·la té un objectiu divulgador, per donar a conèixer els fets de 1714. L’autor ha explicat que durant la Guerra de Successió no hi havia el debat catalanista que existeix actualment perquè “no s’imaginaven que la derrota davant el bàndol borbònic comportaria la desaparició de l’estructura administrativa, de constitucions, llibertats i drets”. També ha subratllat que “la causa catalana no estava perdurda des de l’inici” i ha argumentat que les fortaleses només podien suportar un setge durant 30 dies i, en canvi, Barcelona va resistir durant mesos.

Toni Soler ha demanat a Albert Sánchez Piñol que expliqués per què no signarà llibres durant la diada de Sant Jordi. L’escriptor ha reconegut que no li agrada la massificació que acostuma a haver-hi en aquesta jornada. Sánchez Piñol també s’ha referit al valor formatiu de la literatura que “no ens fa millors persones, senzillament ens fa persones”.

‘Victus’ es posiciona com una de les novel·les preferides per a aquest Sant Jordi. Va sortir a la venda el 2012 i enguany ha arribat a les llibreries la traducció al català.

El Pregó de la Lectura marca l’inici del dia de la rosa i del llibre a la ciutat des de 2003. Quino, José Saramago, Emili Teixidor i Raimon han estat alguns dels pregoners de Sant Jordi.