El llibre portarà el títol ‘Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques‘ i es presentarà el gener de 2014.  S’hi podrà trobar un inventari de les 110 cases de pagès i les masies que es van aixecar a l’antic terme municipal de Sant Andreu de Palomar, actualment seria tot el districte de Nou Barris i els barris del Congrés, Sant Andreu de Palomar, la Trinitat Vella i el Bon Pastor. En la publicació es podrà consultar la informació d’aquestes cases, algunes fotografies històriques i plànols per situar-les. També es recolliran les entrevistes de testimonis que les coneguin de primera mà i hi hagin viscut.

El projecte ha sorgit d’una iniciativa veïnal dels historiadors Pau Vinyes i Jordi Petit  i la pedagoga Lourdes Pinyol. Tots ells demanen la col·laboració ciutadana per aconseguir més dades i completar la informació sobre les cases de pagès. Volen que el projecte sigui realitat “abans que sigui massa tard” perquè amb el pas dels anys les masies han anat desapareixent del barri. Vinyes alerta del cas de la Masia de Can Valent, a tocar del cementiri de Sant Andreu, que tot i estar catalogada, es troba en estat d’abandonament. De les 12 cases que continuen en peu en destaquen la Masia de Can Verdaguer, convertida en el centre cívic del barri de Porta, i la Masia de les Carasses, que és l’Escola Ignasi Iglesias, entre d’altres. La majoria de cases originalment tenien una funció agrícola.

Can Solà. Imatge: autor desconegut. Fons Lourdes Pinyol i Selva.

El projecte es difon a través de la plataforma Verkami, en què els usuaris poden convertir-se en mecenes i ajudar a fer realitat el projecte Les donacions són d’entre 20 i 150 euros. Tots els que hi col·laborin rebran, en funció de la donació, com a mínim un exemplar. La campanya estarà oberta a Verkami fins a finals d’abril. De moment s’han recaptat 270 euros. Els diners es destinaran íntegrament a l’edició del llibre.

[Imatge: Masia de les Carasses. Autor desconegut. Fons Salvador Casas i Pujols]