No és cap escombra. És un casc. Si hi afegim armadura, espasa i escut sumem 35 quilos de pes. Un esforç que val la pena per recrear meticulosament la Barcino romana. "Una gran part de la nostra societat està basada en la cultura romana. D'acord, han passat 2.000 anys però, per entendre'ns, els romans ja es depilaven les celles." Entre avui i demà els qui passegin pel barri podran conèixer de primera mà com s'organitzava un exèrcit. A l'hora d'atacar els romans utilitzaven diverses tècniques. Una d'elles és aquesta. S'anomena 'ad cuneum' i consisteix a atacar l'enemic en forma de triangle. La influència de l'època romana és a l'ordre del dia. RICARD LLOP, director de Barcino Colonia Romae "Ho van inventar tot. El cas d'internet, allò que diu que tots els camins condueixen a Roma és el que fa servir internet per arribar sempre des del seu servidor fins a tots els usuaris." La dieta mediterrània està basada en la gastronomia romana. Els menjars propis de l'època, però, generen controvèrsia. MARÍA CARMEN FERRER "No sé si tenien pebrots. Això ja és un tema una mica complicat d'entrar-hi." Aquest cap de setmana el barri de Sants viu immers en un batibull d'activitats. Per dotzena vegada, més de 160 entitats han sortit al carrer per donar-se a conèixer. Enguany, amb actuació castellera inclosa. Juli Cèsar s'ho ha mirat de lluny. El sol l'enlluernava.

Una vintena de soldats s’han vestit amb armadures, cascs, espases i escuts per fer un viatge de més de 2.000 anys fins a la Barcino romana. El públic ha pogut conèixer les estratègies i les diverses formacions d’atac. La voluntat dels organitzadors és demostrar la gran influència que encara exerceix la cultura romana avui dia.

Es tracta d’una iniciativa de Barcino Oriens, grup de recreació i reconstrucció històrica romana de la Fundació Cultural Hostafrancs, juntament amb l’Associació de Comerciants de Creu Coberta.