Yo pasé ayer por aquí, vi un ejército y bajé y me encontré con estas latas. Pero no sé de qué procede este desfile." En José María no ho sap però representa que vénen del mar i són aquí per salvar les platges del planeta. L'autor n'és aquest home, l'artista alemany Hans-Jürgen Schult. Fa anys que els seus homes de brossa volten pel planeta. Han protagonitzat estampes espectaculars com aquesta de l'Àrtic o aquesta altra d'Egipte. També van ser a Barcelona l'any 2007 i van omplir la plaça Reial. Ara han tornat amb un missatge concret: salvem les platges. HANS-JÜRGEN SCHULT, artista "En qualsevol part del món trobem aquests residus i materials. Les escultures són un reflex de nosaltres mateixos: produïm brossa i ens acabem convertint en brossa. M'ha estat fàcil recollir aquests materials." JOSÉ LUIS BEJARANO "Creo que es una iniciativa bastante positiva para concienciar a la gente de todo lo que hay en el mar y de lo que destrozamos el mar." PEPE VARGAS "La cantidad de años que demora todo esto en purificarse, en biodegradarse y el daño que hace para el planeta." Els homes de brossa seran a la platja de la Barceloneta fins dissabte. Les dates no són casuals. Avui és el Dia Marítim Mundial. Un bon moment per recordar una dada preocupant. Segons les Nacions Unides ara mateix hi ha 100 milions de tones d'escombraries flotant als mars i oceans del planeta.

Schult és un artista mediambiental que treballa els “trashmen”, els homes escombraria que denuncien la contaminació ambiental i la brutícia a les platges. Aquests guerrers escombraries, que es troben als peus de l’Hotel Arts, estan fets de llaunes de refresc, peces d’ordinadors, ampolles de plàstics… per reivindicar la protecció a totes les platges i costes del món.

La instal·lació mostra més d’un centenar d’escultures de persones que semblen sortir del mar per denunciar la brutícia de les platges i el fons marí. És la primera vegada que una instal·lació d’aquest tipus s’ubica a una platja.