Dels 15 murals que va pintar en Jupiterfab ara només en queden quatre o cinc. Un és aquest. El rostre del Ramon, situat a la cantonada del carrer de Pere IV amb Selva de Mar, a Provençals del Poblenou. Un home que va haver de marxar de la zona quan va morir la seva dona perquè el lloguer estava a nom d'ella. És un dels protagonistes d'un documental que recull testimonis de veïns nouvinguts i de tota la vida, d'antropòlegs urbans i d'activistes del barri. JUPITERFAB, responsable del projecte "Este barrio tiene un caracter luchador, de hecho, aquí vivieron la época anarquista tuvo buenas raíces y también la época de lucha durante la época industrial y ahora mismo es un barrio que sigue luchando por sus derechos y para que los cambios se hagan teniendo en cuenta el factor humano." MANUEL REY, guionista del documental "Unas 40 personas. Cuando empezó el proyecto sí y para el documental 20 y ahora en la fase final somos 6, como supervivientes pero seguimos, resistimos." Calculen que el documental, anomenat 'En transición: el Poblenou' estarà acabat a finals de maig. El volen presentar a diversos festivals i després compartir-lo lliurement a través d'internet.

El documental ‘En transición: el Poblenou’ es troba en la darrera fase de muntatge. Aquest és un projecte comunitari i sense ànim de lucre que vol tractar els canvis urbanístics que ha patit la zona des dels Jocs Olímpics del 92 fins a la creació del 22@. Ho fa des del punt de vista dels veïns nouvinguts, els de tota la vida, alguns antropòlegs urbans i diversos activistes del barri.

Jupiterfab

L’impulsor d’aquest projecte és l’artista visual Fabrizio Bianchini, conegut com a Jupiterfab. Quan es va instal·lar al Poblenou va voler plasmar els canvis que veia al barri i com aquesta transformació afectava el teixit humà de la zona. El 2013 impulsa el projecte artístic i reivindicatiu NOWPOBLENOU i busca el suport voluntari de diversos artistes i veïns interessats en el tema.

Un projecte amb tres fases

En un inici l’equip fa diverses entrevistes, sobretot a veïns molt arrelats al barri per conèixer les seves històries de vida i com els han afectat els canvis que ha patit la zona. Després, en una segona fase, el projecte agafa forma de murals, que pinta Jupiterfab en diversos murs del Poblenou i de Provençals del Poblenou. Són alguns dels rostres dels veïns entrevistats en blanc i negre i de gran format. N’arriba a fer una quinzena. Ara ja només en queden quatre 0 cinc perquè altres artistes hi han pintat a sobre. D’aquestes dues fases se’n fa una exposició a Can Felipa el setembre del 2014.

El documental

La fase final del projecte és el documental ‘En transición: el Poblenou’. Un vídeo de 50 minuts que recull una desena de testimonis i també el procés creatiu dels murals que Jupiterfab va anar fent al barri. Si tot va bé, aquest projecte audiovisual estarà enllestit a finals de maig. L’equip que l’ha fet possible el vol presentar a diversos festivals i després compartir-lo lliurement a través d’internet.