El projecte Trashumante té l’epicentre en un antic avió en desús que l’artista aragonès Eduardo Cajal ha adaptat per convertir-lo en un espai cultural que acull tot tipus d’espectacles.

L’artista va adquirir l’avió, model DC-9, en una deixalleria. Hi era perquè el 1992 va tenir un accident a l’aeroport de Granada. Quan estava a punt d’aterrar, una llevantada el va tornar a enlairar, i quan el pilot va tornar a intentar l’aterratge, es va partir en dos. Sortosament, no hi va haver víctimes. En veure’l, l’artista va voler donar-li una segona vida, ara per volar amb la ment a través de l’art, ja que no se n’han conservat les ales.

L’aeronau, que ja va ser a Barcelona el 2006, arriba transportat en camions aquest dilluns a la Zona Franca, procedent d’Osca. L’itinerari que faci pels carrers serà enregistrat, i aquest material s’inclourà en una caixa negra que quedarà per a la ciutat.

Durant les Festes de la Mercè estarà instal·lat a la plaça de la Cascada del Parc de la Ciutadella del 18 al 24 de setembre. Durant la seva estada l’avió serà escenari de quatre espectacles ideats expressament per a l’ocasió: un espectacle de noves tecnologies creat per la companyia Playmid; un mapatge de l’artista visual Jordi Teixidó; un número d’animació de la companyia Ponten Pie; i un espectacle de dansa contemporània del coreògraf Thomas Noone.