Quan falten 24 hores per donar el tret de sortida de la Festa Major de Gràcia, que s’iniciarà amb el pregó a la plaça de la Vila de Gràcia, els carrers que participen al concurs de guarnits tenen els nervis a flor de pell, ja que han de tenir la feina acabada el dia 15 al matí. La nit del 14 al 15 se la passen treballant: “Ui, la nit és molt llarga, l’última nit és tan llarga com tu vulguis, és un xiclet”, explica Laia Martínez, del carrer de Tordera. A carrers com el de Joan Blanques de Baix de Tot s’ho prenen amb filosofia: “El 14 al vespre parem per fer un sopar aquí al carrer, un pica-pica, i això fa una mica de germanor”, comenta Xavier Carbonell.

Un any més els carrers de Gràcia es guarniran per celebrar les festes del barri. Aquest any n’hi participen 22, de manera que hi ha dues noves incorporacions: el carrer de Maspons i el de Jesús. A més, se celebren els 200 anys de la festa major i per celebrar-ho el carrer Gran de Gràcia es tornarà a guarnir.

El pregó, dilluns 14

Els encarregats de donar el tret de sortida a la festa seran l’actor i presentador de televisió Roger de Gràcia i la periodista Agnès Busquets, que pronunciaran el pregó des del balcó de la seu del districte dilluns a les 19 de la tarda. A partir d’aquí començarà una programació amb prop de 1.000 activitats, com concerts, cercaviles, actuacions castelleres i el tradicional correfoc.

Mesures especials durant les festes

Com cada any, des de la Fundació Festa Major, posen en marxa diverses mesures per assegurar el bon funcionament de les activitats. En aquesta edició hi tornarà a haver un itinerari recomanat d’accés i sentit obligatori dels carrers. De manera que molts seran d’una sola direcció i se senyalitzaran amb tanques i informadors. Volen garantir així la seguretat i l’accessibilitat de tots els visitants. També hi haurà un dispositiu específic de vigilància als principals espais de la festa amb patrulles de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra.

A més, s’han instal·lat 50 limitadors de so per respectar el descans dels veïns i es reforçarà el servei de neteja, sobretot durant la nit. Per promoure una festa sostenible, aquest any només es repartiran gots reutilitzables i entitats i comerços s’encarregaran de lligar les bosses de les escombraries quan estiguin plenes i de portar-les en punts on els serveis de neteja les recullin.