(ACN/Redacció) Els veïns de Gràcia treballen contra rellotge per enllestir els últims detalls dels guarnits de la festa major. Quan falta només un dia per al tret de sortida, la majoria de carrers ja estan tallats i les temàtiques dels guarniments ja es comencen a intuir. L’univers, l’arc de Sant Martí, les paraules o les flors són alguns dels temes més recurrents. “Aquest any, degut a la pandèmia, fem alguna cosa per sortir del pas”, descriu el responsable del carrer de Joan Blanques de Baix, Sergi Edo.

La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, celebra que la festa recuperi cert grau de presencialitat. “Amb prudència, la podrem tornar a compartir”, assegura. Després de tot, Carbonell avisa: “No vingueu a veure què passa, vingueu organitzats”. En declaracions a l’ACN, la presidenta de la fundació assegura que cal “canviar una mica el xip” per tal que “tothom en pugui gaudir al màxim”. Així, recorda que els aforaments seran controlats, tant a les activitats com per passejar pels carrers, on es definiran direccions úniques per evitar aglomeracions. La reserva prèvia per als actes es pot fer al web de la festa major.

Tradició dels veïns a decorar els carrers

Respecte a l’edició del 2020, que va ser “simbòlica”, segons Carbonell, enguany es recuperen els guarniments dels carrers, si bé no hi haurà el concurs tradicional. Les temàtiques dels engalanats, com és habitual, són força variades.

Sota el títol ‘Mirant amunt’, al carrer de Joan Blanques de Baix de Tot el guarnit mostra diferents elements que es troben enlairats a la natura, com ara la lluna, el sol, els estels o l’arc de Sant Martí. De fet, l’arc de Sant Martí és el tema escollit pel carrer de la Fraternitat de Baix. Després d’un any en què han esperat fins a l’últim moment per decidir-se a participar-hi, el carrer ha apostat per un sostre en forma de túnel, que té els fenòmens meteorològics com a protagonistes. “Ja que hem passat un temps tancats, volíem un carrer acolorit”, descriu la responsable del carrer, Marta Soteras.

També amb la natura com a fil conductor, el carrer de Joan Blanques de Baix ha apostat per representar el fons marí de l’Àrtic. Peixos, foques, pingüins o algues són alguns dels elements més vistosos que s’hi poden observar. “D’alguna manera adornem i posem volum a la part aèria per fer festa major”, confessa Sergi Edo. “Durant aquesta setmana gairebé fem vida al carrer, és la manera d’estar tots junts”, afegeix.

El carrer de Ciudad Real, en canvi, ha fet servir roba per representar lletres al sostre. Així, la primera part del carrer conté diversos rètols on es llegeix “Festa Major” en diferents idiomes. Més avall hi ha uns mots encreuats.

Seguint la tradició, el carrer de la Llibertat ha optat per un decorat floral, que també ha estat la temàtica escollida del carrer de la Providència o els veïns de Verdi del Mig. Amb tot, enguany fins a 21 carrers presenten guarniments, tres menys que el 2019. Tots estan elevats per facilitar el pas de la gent.

Una festa marcada pel toc de queda

Més enllà d’afectar les activitats, la pandèmia i especialment el toc de queda han obligat a avançar el moment en què s’han començat a penjar els guarniments. “Tradicionalment el dia 14 a la nit hi havia fins a 70 persones, en funció del carrer i dels voluntaris, treballant. No es descansava. Es sopava i s’acabava a les vuit del matí. Aquest any, amb el toc de queda haurem de plegar a les 0.30 h, de manera que intentem avançar tot el possible”, explica Edo.

També en relació amb la pandèmia, des del carrer de la Fraternitat de Baix, Soteras explica que per mantenir les distàncies i respectar els grups bombolla el guarnit del carrer s’ha fet en plaques individuals. Així, es podia anar treballant en petits grups i respectar les mesures del Procicat.

Festa “més local”

Després de tot, el barri preveu una festa “de caràcter més local”, sobretot pel fet que hi ha menys turistes. “És una experiència que els més grans tenen ganes de reviure. Malgrat que les circumstàncies són les que són, segurament tindrem una festa que, en aquest sentit, serà més controlada”, subratlla Carbonell. A banda dels guarnits, la festa també recupera el gruix d’actes de cultura popular. Tot plegat s’allargarà fins al dissabte 21 d’agost.