Històries de pescadors, anècdotes i imatges del dia a dia d’aquesta professió són alguns dels ingredients de l’exposició “Últims pescadors de la Barceloneta. Un món que resisteix”. L’autor de les fotografies, David Tarrasón, fa tres anys que de manera casual va topar amb aquest món, del qual, assegura, ho desconeixia tot. Es va interessar per saber-ne més i així va començar una relació d’acostament a la realitat dels pescadors de la Barceloneta. La mostra reivindica el món de la pesca i també és un homenatge als seus protagonistes, els pescadors.

Els pescadors, els grans desconeguts

“Últims pescadors de la Barceloneta. Un món que resisteix” és el resultat d’una trobada fortuïta entre l’autor de les fotografies d’aquesta exposició i Cap a Mar, una entitat que treballa la memòria d’aquest barri mariner. L’entitat organitza diferents activitats, tal com explica María Martínez, per “recuperar les tradicions de la Barceloneta i tota aquesta memòria històrica que amb el pas del temps i de l’evolució pròpia del barri i de la ciutat d’alguna manera s’ha anat perdent”.

Un homenatge als pescadors del barri

L’exposició és una selecció de fotografies d’anys de treball en equip. Tot i que la cara visible és David Tarrasón, l’autor de les fotografies, aquest assegura “que hi ha una feina d’anys i de moltes persones. Jo vaig començar a interessar-me per aquest món perquè ho desconeixia tot. Aviat ens vam adonar que hi havia molt per explicar”.

L’exposició es presenta en dos espais diferenciats: moments que formen el dia a dia de la pesca i, de manera individual, les cares d’alguns dels últims pescadors de la Barceloneta. En David explica que els retrats “són molt directes, es pot veure el temps que ha passat per aquestes cares, les arrugues que es dibuixen a la pell i unes frases que surten d’entrevistes que els hem fet”.

Material viatger

La mostra es pot veure fins al 25 de gener al vestíbul del Centre Cívic Barceloneta. Els organitzadors però estan treballant perquè tot el material passi per altres espais de la ciutat. Asseguren que “la importància d’aquest material és que és el testimoni en primera persona dels que potser són els últims pescadors de la Barceloneta, els últims de la ciutat”.