Aquest tractat d'escacs del segle XVII demana a crits una restauració. "El problema d'aquest llibre, com veieu, són bàsicament els forats de paràsits. Dels corcs." Forma part del fons històric de la Universitat de Barcelona. Dels 150.000 exemplars que omplen les prestatgeries es calcula que el 30% s'ha de restaurar. Per finançar-ho, la UB ha iniciat un programa d'apadrinament de documents. ADELAIDA FERRER, directora del CRAI de la UB: "Volem un padrí per als nostres fillols llibres perquè ens ajudin a restaurar-los." Hi ha dues opcions. Apadrinar-ne una part, amb un mínim de 50 euros d'aportació. O apadrinar-lo sencer i assumir el cost total d'arreglar i digitalitzar l'obra. Restaurar el tractat d'escacs, per exemple, costarà 983 euros. "El CRAI de la Universitat de Barcelona té el segon fons després de la Universitat Complutense més important d'Espanya. La seva importància és cabdal. Tenim llibres com la nostra famosa crònica de Jaume I." O aquest incunable sobre dret canònic del segle XIV. Quan es va imprimir feia ben poc que existia la impremta. Els textos encara imiten el manuscrit. Una joia que val la pena conservar.

Mitjançant aquest formulari, el padrí pot escollir participar en la neteja, restauració, enquadernació i digitalització de diversos exemplars: des d’un llibre de 1617 com ‘Los trabajos de Persiles y Sigismunda’, de Miguel de Cervantes, fins a la còpia manuscrita de ‘Cercapou’, un document de Francesc Eiximenis del segle XV. La UB proposa diferents modalitats d’apadrinament (estàndard, obsequi o donació anònima) i, de moment, ja hi ha força documents que tenen padrí.

Tots els qui hi col·laborin rebran una còpia digital privada del document apadrinat, si s’ha pagat la restauració completa; un conjunt de productes de marxandatge amb motius artístics del fons patrimonial del CRAI, i també tindran la possibilitat de visitar el CRAI (Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació) Biblioteca de Reserva i el CRAI Taller de restauració. En el cas de les donacions anònimes, es lliurarà un certificat de col·laboració empresarial, mitjançant el qual es podrà aplicar una deducció en el proper exercici de la declaració de la renda.

El 30% dels llibres necessiten restauració

Dels 150.000 llibres de la col·lecció històrica de la Universitat de Barcelona es calcula que el 30% necessiten una restauració. Són documents impresos entre el segle XV i el 1820 que, en alguns casos, estan deteriorats. “Són documents molt sensibles a la humitat, els fongs i els petits insectes del paper”, explica la doctora Carina Rey, responsable acadèmica del fons. La UB també disposa d’una de les col·leccions de manuscrits i incunables més important d’Espanya, amb més de 3.100 exemplars.