Cada vegada més espais joves programen tallers de twerking per als seus usuaris. L’Espai Jovecardí, de la Maternitat i Sant Ramon, per exemple, ha organitzat durant aquest mes de febrer un taller d’aquesta dansa, que té els orígens en els balls africans.

Les talleristes asseguren que plantegen les sessions com a classes de dansa però també com un espai en què les joves poden parlar de temes dirigits a la dona i expressar les seves pròpies experiències.

Trencar amb els estereotips

Nora Muixí és ballarina, periodista i la tallerista que ha portat el grup d’adolescents de l’Espai Jovercardí. Assegura que el twerking dona a les joves una perspectiva de gènere molt important ja que —assegura— “a diferència del que passa amb altres danses, en què la majoria de ballarines segueixen l’ideal femení de dona prima, ballant twerking es pot trobar una varietat molt gran de cossos. Això —reconeix— ajuda les adolescents a estar més contentes amb el seu cos i no avergonyir-se’n”.

Marina Tena, també ballarina i educadora social, assegura que per ballar twerking cal despendre’s dels prejudicis que envolten la dansa i aprendre a fer això és especialment enriquidor durant l’adolescència, una etapa en què molts joves tenen moltes inseguretats.

Aprendre a conèixer el propi cos

Muixí afegeix que sovint el twerking es concep com una provocació des de fora i per això als tallers es busca donar la volta a la situació i que les joves entenguin que ballen per a elles mateixes i per conèixer el seu propi cos. La ballarina reconeix que diverses noies li han assegurat que gràcies als tallers se sentien millor amb el seu cos i no s’avergonyien, per exemple, de portar pantalons curts.