tvboy casa seat mural

(Redacció i ACN) La darrera obra de l’artista urbà Tvboy és un encàrrec i no l’ha fet a cap paret, ni en una porta, ni en una finestra, ni tan sols l’ha feta a peu de carrer, com és habitual. La sala d’exhibició és la primera planta de la nova Casa Seat, un espai multidisciplinari que l’automobilíctica ha posat en marxa aquest dimecres al passeig de Gràcia per abordar la mobilitat del futur. El mural de Tvboy simbolitza la relació entre aquesta nova mobilitat i la sostenibilitat i està representat per dues persones que es fan un petó mentre duen dos patinets. “El període de confinament pel coronavirus ens ha fet més conscients de tot el problema vinculat a la contaminació”, explica l’artista d’origen italià.

tvboy casa seat mural

Una obra permanent

Aquesta obra també és diferent perquè, en principi, no serà efímera com la resta de les creacions que ha fet a la via pública i es mantindrà a la Casa Seat. TvBoy diu: “Gairebé totes les obres que he fet a Barcelona ja no hi són”, i afirma que “al carrer intento sempre fer fotos i vídeos i penjar-les a les xarxes perquè sé que a l’endemà les poden treure”. De vegades, la retirada la fa un ciutadà “perquè no li agrada” o el propietari de l’edifici. I, fins i tot, “últimament les treuen perquè les volen guardar” o vendre-les en subhastes per centenars d’euros. En paral·lel, i per contribuir a reduir el caràcter efímer del seu art, Tvboy ha publicat el llibre ‘TVBoy: la calle es mi museo’, de Libros Cúpula, perquè “es una forma de donar a l’obra una continuïtat en el temps”, i la primavera del 2021 exposarà treballs en un museu italià.

“Més enllà que l’obra sigui bonica o lletja, t’ha de deixar alguna cosa”

Salvatore Benintende, el seu nom real, ha fet murals arreu del món en ciutats com Nova York, Los Ángeles, San Francisco, Roma, Madrid i Barcelona. Les seves obres mai no deixen indiferent a l’observador, tracten temes d’actualitat i fan pensar. En un dels darrers treballs a la ciutat ha denunciat el racisme i la mort d’afroamericà George Floyd a mans de la policia de Minneapolis. També ha representat Donald Trump i Greta Thungberg per donar suport a la vaga contra el canvi climàtic i ha homenatjat Òscar Camps, fundador d’Open Arms, per la seva tasca humanitària al Mediterrani. “Els temes relacionats amb l’activisme els faig perquè és important que l’art faci reflexionar més enllà que l’obra sigui bonica o lletja. T’ha de deixar alguna cosa”, explica Tvboy.

Futbol i política, dues temàtiques habituals

La política ha estat una temàtica recurrent a les seves obres. Ha immortalitzat Mariano Rajoy i Carles Puigdemont fent-se un petó, ha fet imatges crítiques de Pablo Casado, Pedro Sánchez i Albert Rivera, ha utilitzat la imatge d’Ada Colau més d’una vegada, ha creat un Franco Frankenstein i ha il·lustrat Miquel Iceta, Xavier Domènech i Inés Arrimadas en escenes apassionades.

L’altre temàtica que ha centrat algunes obres que hem vist a la ciutat és el futbol. Lionel Messi i Cristiano Ronaldo, Gerard Piqué i Sergio Ramos, i Jose Mourinho i Josep Guardiola han estat algunes de les parelles de ball de les seves creacions i, fins i tot, hem vist un Messi santificat. Quina serà la següent obra de Tvboy? Els carrers ens donaran la resposta.