Tècnics del Servei d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament han trobat al sostre de l’edifici històric pintures gòtiques originals del segle XIV. La troballa s’ha fet arran de les tasques de restauració dels sostres del pati. Les pintures daten entre els anys 1369 i 1373 i estaven tapades per les decoracions actuals de principis del segle XIX. Els tècnics relacionen les pintures gòtiques amb la construcció del Saló de Cent, situat al primer pis. L’Ajuntament estudiarà ara les possibilitats tècniques i el cost de recuperar-les totes.

Les pintures s’han trobat en quatre sostres diferents del pati de l’Ajuntament i conserven colors vius i nítids. Les cales que s’han fet són reduïdes, però els experts hi han detectat l’escut reial de la casa de Barcelona i l’escut propi de la ciutat amb les quatre barres vermelles sobre fons daurat. L’historiador Reinald González ha explicat que les pintures permeten associar els sostres a dependències poc conegudes de l’Ajuntament medieval, com la capella del Bon Govern.

“Tenim entre mans una joia històrica que fa més de 700 anys que està amagada damunt nostre”, ha valorat la tinenta d’alcalde Janet Sanz, que ha anunciat la predisposició de l’Ajuntament per recuperar aquestes pintures i posar-les al descobert. A partir d’ara es faran més sondeigs per veure quanta pintura d’aquella època es conserva i es buscarà un sistema de neteja química per eliminar el repintat de principis del 1900, sense afectar les pintures gòtiques de sota. Tot plegat serà clau per elaborar un projecte de restauració pel qual no s’ha assignat encara cap partida d’inversió.