Làpida necròpoli jueva de Montjuïc

Un altre testimoni del passat jueu de la ciutat i, concretament, de l’antiga necròpoli jueva de Montjuïc, surt a la llum. Fa tres mesos, un ciutadà va localitzar a l’avinguda de Miramar una enorme làpida amb inscripcions hebrees. Segons informa l’Ajuntament, la làpida està feta amb pedra de Montjuïc i es creu que podria haver estat llançada muntanya avall durant la primera meitat del segle XX, durant la construcció del camp de Tir Olímpic actual, cap a l’any 1907 o amb la construcció del primer parc d’atraccions als anys 30.

Una làpida feta amb pedra de Montjuïc

La làpida trobada és de grans dimensions: 1,46 × 0,60 × 0,63 m i està realitzada amb pedra de Montjuïc. La inscripció en caràcters hebreus es pot veure a la cara superior de la peça. Es tracta d’una inscripció inacabada i malmesa, que els investigadors creuen que en el seu moment va quedar a mig fer.

Detall de la làpida jueva trobada

Aquestes inscripcions van cridar l’atenció del ciutadà que la va descobrir i va donar l’alerta. Els tècnics del Servei d’Arqueologia de Barcelona i del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya van confirmar la importància de la troballa i va ser traslladada al Centre de Conservació de Béns Mobles del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). Allà s’hi farà una neteja acurada, la transcripció i traducció del text i l’estudi epigràfic corresponent. Ara per ara, només han aconseguit desxifrar què hi posaria:

En aquesta tomba el distingit rabí David, fill de rabí (…), el dia (…), del mes de tevet de l’any…”
Inscripció a la làpida

Testimoni del passat jueu

La troballa és una bona notícia per als arqueòlegs, ja que noves peces com aquesta engreixen el projecte que el Servei d’Arqueologia de Barcelona va engegar al 2014 per investigar i aprofundir en l’extensió que havia tingut la necròpoli jueva que va acollir Montjuïc entre els segles IX i XIV. Per als tècnics, és vital poder concretar el recinte per, entre altres raons, poder protegir-la degudament.

La Barcelona perseguida. El call jueu

A l’edat mitjana, el 12 % de la població de Barcelona eren jueus. El 1391 van ser assassinats i expulsats

Una de les necròpolis jueves més importants

La necròpoli jueva de Montjuïc era una de les més importants de tota la península i d’Europa. Segons els investigadors, la necròpoli va subsistir fins a la fi del call de Barcelona el 1391. Anys després, va ser venut i les làpides es van reaprofitar per abastir altres edificis a la ciutat.

El 1945, la construcció d’unes instal·lacions lúdiques va provocar la destrucció parcial del recinte funerari al mateix temps que la descoberta i excavació de fins a 171 tombes de l’antiga necròpoli jueva. L’any 2001 es van localitzar fins a 557 tombes més. Però la necròpoli, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de lloc històric, fou coberta amb una capa de terra per a la seva protecció.