XAVIER CORDOMÍ, secretari de l'Associació de Festes de la Plaça Nova "Anem molt bé, és un any important, 426, és el que tanca el cicle de celebracions del 4 segles i quart, per tant és un any especial i estem molt content" "La transformació que vam fer des d'aquí el barri i, fins i tot, la gent que havia marxat del barri, que la festa de Sant Roc no només fos la festa del Barri de la Catedral sinó que fos la festa del Barri Gòtic i a més que fos una tradició i un patrimoni per a tota la ciutat per la seva "antigor" i per les seves activitats singulars barcelonines úniques, doncs això ha fet que aquests darrers 30 anys la festa hagi crescut moltíssim"

Aquest cap de setmana se celebra la 426a edició de la festa popular més antiga de Barcelona. Després de dos dies plens d’activitats per a tots els públics, aquest dissabte s’ha fet la cercavila de la 34a Trobada Gegantera, que ha acabat remullada per la pluja. El ball de gegants i la Festa Catalana s’han suspès, però aquest diumenge, dia de Sant Roc, hi ha el seguici tradicional fins a la missa, el Porró Llarg i el correfoc.

Durant el cap de setmana es concentren els actes més tradicionals de la festa. Aquesta tarda, els gegants i els capgrossos han envaït la plaça Nova amb motiu de la 34a trobada gegantera, en la qual els amfitrions han convidat les figures del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Sant Pere de les Puel·les, de Sant Jaume i del carrer de la Princesa.

Als espectadors habituals de la festa s’han sumat molts turistes que, encuriosits per la quantitat de gegants, s’han apropat per veure la cercavila de totes les figures que han participat a la trobada, en especial quan ha passat per la Rambla. Malgrat que el cel ha aguantat durant gran part de la festa gegantera, la cercavila ha acabat passada per aigua i el ball final s’ha hagut de suspendre.

De cara a demà, el dia començarà amb la Gran Traca Despertada per iniciar la festivitat de Sant Roc. A continuació, el seguici tradicional -conformat per diverses figures i entitats culturals del barri i de la ciutat- desfilarà fins a la Basílica de Santa Maria del Pi, on s’oficiarà la missa cantada en honor al sant.

El migdia també serà per als gegants de Sant Roc, que faran el ball del seu centenari al costat dels bastoners, els gegants infantils, el nan Cu-cut, el Lleó, l’Àliga de la ciutat i el diable de Sant Roc. Un cop acabin els balls, tothom qui s’atreveixi podrà intentar aixecar el Porró Llarg, una repte que es planteja cada any des de 1830.

La 426a celebració de les Festes de Sant Roc va començar el passat dijous, 13 d’agost, amb la cercavila inaugural d’en Cu-cut dalt del ruc i la hissada de la bandera heràldica de Sant Roc. La persona encarregada d’hissar-la enguany ha estat Joan Planes, veí d’un edifici del barri afectat pel bombardeig del 30 de gener de 1938. Un acte simbòlic que convida a visitar l’exposició “El Barri Perdut” a la Casa dels Entremesos.