El trio gallec Tanxugueiras ha arribat al Palau de la Música en el marc de l’aliança de cicle Palau Fronteres amb el Festival Folk Internacional Tradicionàrius. Les germanes Sabela i Olaia Maneiro i Aida Tarrío estan presentant, des de fa un any, el seu tercer disc, ‘Diluvio’.

Tanxugueiras recull una tradició molt antiga del folklore gallec, la de les “pandeireteiras” (de tocar la pandereta), i la fusionen amb ritmes urbans com el trap, per la qual cosa s’anomena al seu estil trad. Sens dubte es pot emparentar l’aposta amb la de l’asturià Rodrigo Cuevas, a qui admiren. “Ha estat i és un referent i un amic”, comenta l’Olaia.

Les pandeireteiras

“Recollim un llegat que han conservat fonamentalment les dones, tot i que hi ha hagut algun home. A les festes, les “pandeireteiras” no cobraven, mentre que els gaiters i altres músics, sí. Per a elles era una obligació fer la festa”, explica l’Olaia. “Moltes de les lletres són masclistes. Nosaltres les capgirem per tal que diguin el contrari”.

Aida Torrío i Olaia i Sabela Maneiro

Al concert han actuat amb acompanyaments electrònics, però han cantat algun tema soles, tocant la pandereta, com ‘O querer’ o ‘Sorora’. “Serem sempre ‘pandeireteiras’. Però afegint músiques urbanes actuals donem l’oportunitat a la gent de descobrir el nostre folklore”, afirma la cantant.