Un any més, les fogueres i graelles ompliran les places i carrers de Gràcia l’últim dissabte del mes de gener amb motiu de la celebració de la tradició mallorquina ancestral dels Foguerons de Sa Pobla. Una festa originària d’aquest poble del nord de Mallorca que des de fa anys ha arrelat amb força a la Vila de Gràcia.

Enguany hi participaran quatre places, que són les de la Virreina, del Diamant, del Nord i de la Vila. I també diversos carrers: el de Verdi, el de Joan Blanques, la plaça del Gato Pérez, el carrer de la Llibertat, el de Tordera, la travessia de Sant Antoni i la travessia de Puigmartí.

La festa començarà a dos quarts de vuit del vespre amb una cercavila popular que sortirà de la plaça de la Vila en què participaran grups de xeremies i tamborers arribats de Mallorca, i també altres entitats de cultura popular del barri de Gràcia, com els diables i els castellers, o una colla de dolçainers del País Valencià. D’altra banda, durant tota la nit, a la plaça del Diamant hi haurà parrandes improvisades i música de simbombes, tradicionals d’aquesta festa. I a la plaça de la Virreina hi actuaran dos grups de l’anomenat ball de bot, que vindran expressament de Mallorca per aquesta festa popular.

Els organitzadors preparen cada any una oferta gastronòmica mallorquina per a tots els assistents: enguany s’han proveït amb fins a 1.300 quilos de botifarrons, 250 pans morenos mallorquins de dos quilos, i 1.250 quilos de sobrassada. Tots aquests ingredients es cuinaran a l’aire lliure a les places i carrers, gràcies al foc de les brases dels mateixos foguerons.

Segons Toni Torrens, el president de la Federació de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia, aquesta és una ocasió immillorable per “submergir-se dins de la gastronomia i la cultura popular mallorquina”, i també “per conèixer millor la Mallorca real i no només la turística, que és la que un veu quan visita l’illa només uns dies”.

La tradició dels Foguerons de Sa Pobla, a Mallorca, apareix documentada per primera vegada l’any 1365, i segons Torrens, “en aquests 600 anys com a màxim s’ha de deixat de fer en cinc ocasions”. Podeu consultar tota la informació sobre la programació d’activitats al web del districte de Gràcia.