Fins al 28 de maig, el centre d’expressió plàstica Traç mostra l’obra de Rosa Farré i Montse Enrich, artistes alumnes d’aquesta escola que reflexionen i qüestionen la identitat de la dona amb els seus quadres. Farré ho fa a través de la transformació d’uns patrons de costura heretats de la seva àvia materna i, Enrich, a través de la mare natura.

Patrons per trobar els orígens

Quan Rosa Farré va trobar els patrons de la seva àvia a les golfes de casa, va decidir que volia donar-los una segona vida. “Per mi tenien molt valor els dibuixos de la meva àvia, però com els podia salvar? Una forma de salvar-los era transformar-los“, explica Rosa Farré, que va optar per convertir aquesta herència familiar en art a través del collage, l’aquarel·la i la costura.

Un dels patrons de costura que Farré ha intervingut

“El patró és el patró de conducta, quines ensenyances ens han donat, perquè creiem el que creiem”, afegeix Farré, que ha utilitzat els patrons per viatjar als orígens de la civilització i, al mateix temps, conèixer la seva pròpia identitat marcada per la religió, les creences i les transmissions de la família.
“Per què les dones ens hem de replantejar sempre la nostra identitat i els homes, en canvi, no se la replantegen tan sovint com nosaltres?”, es pregunta Cristina Pérez, professora de l’Escola Traç que les ha acompanyat en el procés creatiu. “Malgrat això, tenim l’oportunitat, gràcies a aquest replantejament, de tornar a donar-nos significat, doncs ens reinventem, ens sentim més lliures”, conclou.

Natura i dona

L’obra de Montse Enrich reflexiona sobre la dona inspirant-se en la natura de l’illa de Fuerteventura. “Vaig trobar un penya-segat, completament segat pel vent i allà vaig començar a veure formes, del salnitre i de l’aigua de mar, semblava una teranyina”, explica Enrich, que va fotografiar l’indret i després va intervenir les fotografies afegint diverses figures de dona, entre les quals, la seva. El resultat són diversos collages d’estil surrealista que interpreten una realitat efímera del paisatge.

Un referent de formació artística a Sarrià

L’Escola Traç va obrir portes fa 46 anys al barri de Sarrià. Un projecte personal de Mercè Figueras que va començar en un pis petit i, a poc a poc, va anar creixent. Actualment ocupa 800 m2 d’una antiga fàbrica d’agulles de mitja i imparteix classe a centenars d’alumnes de totes les edats. El centre imparteix tot tipus de disciplines, des de ceràmica i gravat, fins a pintura, litografia o restauració de mobles.