Tortell Poltrona ha rebut la notícia a l’aeroport de camí a l’Amazones, on col·labora en un projecte amb la comunitat indígena amenaçada pels projectes de desforestació de l’Amazònia. Segons ha explicat a l’agència Efe la seva parella, Montse Trias, Mateu ha rebut la notícia a l’aeroport: “M’ha preguntat si estava segura i m’ho ha dit, i un dia molt fosc s’ha transformat en un altre ple de llum”, ha dit Trias, cofundadora amb ell del Circ Cric i de l’ONG Pallassos sense Fronteres.

Jaume Mateu és una persona polifacètica. Va ser professor industrial d’electrònica i mecànica i estudiant de sociologia i economia política. Va debutar el 1974 com a cantant còmic de la Gran Orquesta Veracruz i va començar la carrera de pallasso formant la parella Germans Poltrona, juntament amb Claret Papiol. És cofundador i director del Circ Cric (1981), del Circ Crac – Centre de Recerca de les Arts del Circ (1995) i del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà (1984-1986).

La seva vessant més solidària es manifesta a través de l’ONG Pallassos sense Fronteres (1993), de la qual va ser fundador i president. Amb aquesta entitat ha muntat nombroses expedicions a camps de refugiats i zones en conflicte com els Balcans, el Sàhara o diversos països africans. Mateu ha estat reconegut amb el Premi Festival de Clowns de Viena, el Joanot de Teatre, la Medalla al Mèrit Cultural Palestí o el Premi Nacional de Cultura 2005 de la Generalitat.

El jurat del premi, dotat amb 30.000 euros, ha destacat la “constant i intel·ligent conjunció de formes clàssiques i modernes” de Tortell Poltrona.