Jaume Mateu Bullich, el pallasso Tortell Poltrona, ha centrat el pregó de les Festes de la Mercè 2020 en la defensa del planeta en el context actual de canvi climàtic i en la crisi social. “La nova normalitat: com pot ser que sigui nova? Ens hem acostumat a una normalitat destructiva que volem fer fora?“, s’ha preguntat el pregoner. Des del Saló de Cent, Poltrona ha dit que “aquesta normalitat no hauria d’haver estat mai normal”.

“Les temperatures pugen, l’aigua del mar ja no és salada i és àcida, els gasos amb efecte d’hivernacle estan pels núvols i el gel àrtic, pel terra… Es veuen els senyals!“, ha exclamat el pallasso en un pregó atípic, acompanyat de música i també de moments de rialla entre els assistents.

“Baixàvem del poble de Sarrià per la Mercè”

Durant el pregó, el pallasso ha recorregut al record per explicar per què aquesta festa és tan important per a ell i la seva família. “Baixàvem del poble de Sarrià el dia de la Mercè en tren fins a la plaça de Catalunya. Baixàvem per la Rambla amb flors, cacatues, micos… i a l’església de la Mare de Déu de la Mercè preníem un suís, una ensaïmada”, ha narrat.

Tortell Poltrona ha volgut retre homenatge a la seva mare, la Mercè, tot llegint part d’una carta imaginària que li va escriure: “Aquest mes de març, hi ha un bitxo que si va sol es diu covid-19 i si en van molts se’n diu pandèmia”.

“Es premien els violents que peguen hòsties”

“De tot això en faré una escudella barrejada catalana”, va dir Poltrona fa unes setmanes sobre tots els temes que tractaria en el pregó. Ha parlat de la pandèmia, del canvi climàtic, de la cultura… i també de l’escenari polític. Ha criticat la situació judicial de líders independentistes com Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. “Es premien els violents que peguen hòsties i la gent que diu ‘Aneu a casa!’ fa 1.060 dies que estan tancats”, ha lamentat el pallasso, que alhora s’ha preguntat: “Per què la justícia és bastant injusta?”.

Just abans de la lectura del pregó, Poltrona ha llegit una carta que recentment ha rebut de Cuixart des de la presó de Lledoners. “Gràcies per no defallir”, ha dit el president d’Òmnium al pregoner d’enguany.

Defensa de la llengua catalana

Mateu Bullich, que ha pronunciat el pregó en català, precisament ha criticat la subordinació a la qual de vegades, diu, se sotmet la llengua catalana: “Hi ha gent encaparrada a dir que la nostra llengua és el castellà, i nosaltres vinga a parlar català”. En aquest sentit, ha demanat no menysprear la llengua de Catalunya i ha afegit: “Qui rebutja la llengua i la cultura d’un lloc, com a mínim, són uns inadaptats”.

Aquestes paraules han generat polèmica. La líder municipal de Cs, Luz Guilarte, i Manuel Valls (BCN Canvi) han abandonat el Saló de Cent com a rebuig per les declaracions de Tortell Poltrona.

“El pregó més difícil de la història”

Abans de la intervenció del pregoner, l’alcaldessa, Ada Colau, ha volgut agrair al pallasso Tortell Poltrona que hagi acceptat donar el Toc d’inici a les festes amb “el pregó més difícil de la història: el pregó de la pandèmia”. Colau ha volgut deixar clar que la d’enguany no és una festa major perquè no es poden omplir els carrers i les places. “No tot és com voldria, però no volem renunciar a la Mercè perquè la necessitem.”

L’alcaldessa ha demanat que la pandèmia suposi un abans i un després a Barcelona i al món i aconseguir un futur diferent. “La normalitat de la qual veníem no era acceptable: la normalitat de la desigualtat, dels desnonaments, de la precarietat, de l’explotacióEns hem d’inventar un nou futur“, ha conclòs Colau.

Per posar fi al pregó, el pallasso ha interpretat amb músics els goigs de la Mercè, tot canviant-ne algunes paraules per dirigir-se directament a Ada Colau: “Alcaldessa, protegiu la nostra ciutat”.