ESTEBAN GALINDO, historiador "Tots els fets importatnts a Catalunya van deixar la seva empremta a Bellesguard i amb la investigació ho constatem. Desde la Guerra dels Segadors, el 1714, la guerra contra el francès... tots els fets importants a Bellesguard hi van tenir un episodi." ANA MOLLET, gerent de la torre Bellesguard "Joan de Gualbes i Copons era poeta, militar, membre de l'Acadèmia dels Desconfiats i propietari de Bellesguard, i per nosaltres va ser molt important aquest descobriment perquè va fer de pont entre Martí l'Humà i Gaudí."

Les conferències d’aquest dissabte sobre la història de la torre i el seu paper el 1714 han anat acompanyades de peces musicals de diferents èpoques. A més, Amèlia Guilera, membre de la família propietària de l’edifici, ha explicat l’evolució que s’ha fet a la torre i ha clos l’acte comunicant noves troballes arquitectòniques i arqueològiques. Durant els darrers mesos s’hi han trobat restes de ceràmica que podien ser de l’edat mitjana.

Les tres jornades relacionades amb el Tricentenari de 1714 celebrades a la torre Bellesguard s’han centrat en la figura de Joan Gualbes i Copons, propietari de la finca durant el setge. Gualbes, un poeta, militar, polític i intel·lectual, va morir durant la defensa de Barcelona com a responsable del baluard de Migjorn.