A un ritme de 4 segons al dia, fotograma a fotograma, el director noruec Ivo Caprino va donar vida a uns personatges que acabarien marcant una generació. L'any 1975 va estrenar la seva empresa titànica, la pel·lícula d'animació en stop-motion 'Grand Prix a la muntanya dels invents'. Va ser una revolució al seu país on, encara ara, és la pel·lícula més vista de la història. I això, que és un film per a nens. A Catalunya va arribar una mica més tard, a principis dels 80. Va estar mesos en cartellera. Milers de nens la van veure i, d'aquests, pocs l'han oblidada. La Maite encara guarda la fitxa que li van fer omplir el dia que va anar al cinema. Li van explicar com estava feta i això li va fascinar. "Ja no veies només la pel·lícula, sinó que quan veies l'escena del cotxe arrancant i que arrancava la carretera pensaves com està fet això? T'ho estaves imaginant." Conscients de com va impressionar el film a aquells nens, la distribuïdora Pack Màgic ha decidit portar-lo de nou a la gran pantalla. Creuen que els infants d'avui dia el sabran apreciar tant o més que els seus pares. "Quan els proposes pel·lícules que vénen d'un altre imaginari, d'altres tècniques plàstiques, d'un món ric de referències, resulten especialment enganxifoses, no t'hi pots despendre, no et pots separar d'aquella pantalla perquè t'estan dient coses d'una manera que no estàs acostumada a veure al cinema." Tornar a estrenar la pel·lícula ha estat, gairebé, una tasca d'arqueologia fílmica. A Noruega, Pack Màgic va poder obtenir la versió digital remasteritzada gràcies a la família del director. Per obtenir l'àudio, el doblatge en català dels 80, van contactar amb la Filmoteca de Catalunya. Allà, al centre de Conservació i Restauració, entre les 200.000 llaunes emmagatzemades a cinc graus, hi van trobar còpies antigues en 35 mm. D'aquestes cintes, en van poder recuperar el doblatge. "Això posa en valor la tasca de conservació que fem a la Filmoteca. Però no només a nosaltres sinó també a la gent que pensa que les pel·lícules tenen un valor i a la llarga són útils per a les generacions futures." Futures o, en aquest cas, actuals. La pel·lícula s'estrena aquest divendres als Cinemes Girona, on està previst que s'estigui unes setmanes.

‘Grand Prix a la muntanya dels invents’ narra la història de Reodor Felgen, un avi inventor que viu en una granja al cim d’una muntanya amb els seus amics, en Sonny i el mussol Lambert. Un antic ajudant seu li roba els plànols d’un motor revolucionari amb la intenció de fer-lo servir en un gran premi de Fórmula 1. En Reodor decideix plantar-li cara i construeix el Tempo Giggante, el millor cotxe de carreres de la història.

La pel·lícula es va fer a Noruega i és encara ara la cinta més vista en aquest país nòrdic. Dur-la a terme va ser una tasca titànica. El director, Ivo Caprino, va necessitar dos anys per acabar-la. Avançava a un ritme de quatre segons de metratge al dia.

Una pel·lícula que va marcar una generació

A Catalunya el film va arribar a principis dels 80. Va ser tot un èxit i va estar mesos en cartellera. Molts nens de l’època, ara adults d’entre 40 i 50 anys, recorden la cinta amb entusiasme. És per això que la distribuïdora Pack Màgic va decidir recuperar-la i tornar-la al cinema. Van considerar que els nens d’avui dia sabrien apreciar-la.

“És una pel·lícula que, de tan llunyana que és, sembla nova. Ara els nens estan més acostumats al 3D però això no vol dir que quan els proposes formats que vénen d’un altre imaginari, d’altres tècniques plàstiques, no quedin fascinats”. Marta Nieto, Pack Màgic.

Arqueologia fílmica

Recuperar la cinta amb una qualitat suficient per projectar-la al cinema no ha estat tasca fàcil per a Pack Màgic. Feia temps que la idea els rondava pel cap però no va ser fins que els descendents del director del film van remasteritzar la pel·lícula que van decidir intentar-ho. En van aconseguir unes còpies però eren en noruec. Per aconseguir el doblatge en català van contactar amb el Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya. Per sort, allà en conservaven cintes en 35 mil·límetres, que incloïen la pista de so en català i en prou bon estat. Sincronitzant aquest àudio amb la imatge de la pel·lícula remasteritzada van aconseguir, per fi, la còpia digital que necessitaven.

A BTV la nit i el dia de Reis

BTV col·labora amb Pack Màgic i ha decidit difondre la cinta remasteritzada a la televisió. L’emetrà la nit i el dia de Reis d’aquest proper any.