Escolta aquesta notícia

El Bus de l’òpera torna a circular aquests dies per Barcelona amb l’objectiu de democratitzar l’accés al gènere operístic a noves audiències de la ciutat. No només joves, sinó també gent gran, infants i ciutadans en general. És un autobús especial impulsat per la companyia NovAria, que porta als espectadors des dels seus respectius barris fins al lloc de l’espectacle i ofereix, a més, entrades a un preu assequible, cinc euros.

El Palau de la Música i el Teatre Casino de l’Aliança del Poblenou han estat les destinacions de les expedicions d’aquest dissabte. La segona edició del programa ha començat portant els veïns de la Ciutat Meridiana a l’equipament cultural de Sant Martí per veure la Tosca de Puccini. La Bohème, Madame Butterfly, La Traviata i Carmen són algunes de les òperes que podran veure els veïns d’altres barris com Torre Baró, Montbau o el Clot fins al 17 d’agost.

“Tenia moltes ganes de veure una òpera”

Els participants valoren positivament la iniciativa. La majoria són persones grans que, sense aquesta alternativa, tindrien complicat anar-hi en transport públic. “M’encanta que hagi vingut el bus fins aquí”, explica Dolores Muñoz, amant de l’òpera i la música clàssica. “Si no, on visc, l’autobús de tornada ja no hi és, a aquella hora”, afegeix.

Aquest transport no només facilita l’accés, sinó que també incentiva altres persones a conèixer aquest gènere artístic. “Tenia molta curiositat per veure una òpera”, apunta Maria José Oliva, que creu que és “genial” poder gaudir d’òpera a un preu assequible.

El director musical de l’Orquestra Barroca de Barcelona, que acompanya les òperes, Adolf Gassol, ha admès que “com a artista, és molt gratificant” aquest tipus d’iniciatives. En aquest sentit, considera que “l’objectiu principal és acostar la cultura a totes les persones que, desgraciadament, no poden accedir-hi”.

Prova pilot superada

La temporada passada es va fer una primera edició que va servir com a prova pilot en què van participar 500 persones. L’objectiu, aquest any, és arribar al miler de participants, principalment famílies en perill d’exclusió, estudiants, persones en situació d’atur, diversitat funcional o mobilitat reduïda.

Un altre aspecte destacat del programa és que no es tracta, només, de dur els veïns des dels barris fins a l’òpera, sinó que durant el trajecte un dinamitzador els fa una introducció a l’òpera que veuran. Una obra que, per cert, inclou subtítols a banda del tradicional programa de mà.

Comparteix a: