Lluny del seu emplaçament habitual però amb el mateix esperit de sempre: el Toc d’inici 2020 serà recordat per haver estat el primer que no es pot fer a la plaça de Sant Jaume el mateix dia del pregó. Les circumstàncies sanitàries han obligat els organitzadors a repensar el Toc d’inici i a canviar-lo de dia i lloc. Finalment s’ha pogut fer en un escenari instal·lat al Moll de la Fusta i amb assistència de públic amb reserva prèvia i mantenint les distàncies de seguretat.

Un any més els Ministrils de Camí Ral han estat els encarregats d’acompanyar musicalment els balls del seguici popular de Barcelona. Dirigits pel mestre Jordi Fàbregas, els músics també han hagut d’adaptar-se a la nova situació i a mantenir una distància de seguretat entre ells. “Hem trobat a faltar la cercavila de sortida des de la Virreina”, confessa la Gemma Rovira, una de les integrants d’aquesta banda que només es troba un dia a l’any. Fàbregas es mostrava molt satisfet per l’esforç de tothom per haver pogut tirar endavant el Toc d’inici: “Companys músics, Ajuntament i públic”, tot i que enyorava el caliu de la plaça de Sant Jaume.

Diferències amb el Toc d’inici habitual

El Toc d’inici va ser creat el 1993 com a espectacle de lluïment de tots els balls i figures. A mesura que ha anat avançant ha anat incorporant nous actors. “És un espectacle pensat per fer als quatre vents”, diu l’incombustible Xavier Cordomí, responsable dels espectacles de cultura popular de la Mercè. “Aquesta vegada s’ha fet més a la italiana“, puntualitza. Les coreografies estan pensades per fer-se visibles des de tots els punts de la plaça de Sant Jaume. Al Moll de la Fusta s’hi han mantingut, tot i que el públic només és a una banda. Malgrat aquest petit inconvenient, Cordomí s’ha mostrat molt satisfet de la feina feta per tots: “Som un exemple per a la resta del país”, deia.

Més enllà d’això, el protocol ha estat el mateix. Màscares per a tots els participants –els dansaires dels cavallets cotoners en duien de blaves i vermelles a joc amb els seus cavalls– i absència dels falcons de Barcelona, l’única de les activitats del seguici que per seguretat, no va poder ballar. Els ministrils, però, van interpretar la música sense ningú a l’escenari. Si que hi va haver ball de diables, encara que els focs de lluïment al migdia van quedar lluny de l’espectacularitat de la plaça de Sant Jaume. Tampoc hi va haver Toc final, el ball conjunt de totes les figures. L’acte va acabar amb la interpretació del cant d”Els segadors’ i els acords del Toc d’inici, en un espai des d’on era ben visible la cúpula de la basílica de la Mercè.

Més Mercè 2020