El Teatre Nacional de Catalunya ha presentat la temporada 2019-2020 i posa com a epicentre les dones dramaturgues. La programació vol reivindicar i rescatar de l’oblit la figura de les escriptores de teatre perquè també “són fonamentals per comprendre la nostra herència dramàtica”.  Tot  i que a les històries del teatre català d’abans de la Guerra Civil, no hi figuren gaire noms de dones, perquè van tenir carreres breus i perquè sovint van signar amb pseudònims masculins per esquivar les limitacions morals de la seva època.

El programa inclou per exemple, ‘Passat Ridorta… (Adaptació teatral de ‘Solitud’)’ el clàssic de Victor Català, pseudònim rere el qual s’amaga l’escriptora Caterina Albert. Albert Arribas s’ha encarregat d’adaptar al teatre la novel·la muntanyenca de Català, però la mirada escènica també és femenina, perquè dirigeix el muntatge Alícia Gorina.

Una gran dona dels escenaris

Una gran dona del teatre indiscutible va ser l’actriu Margarida Xirgu i coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort el TNC estrena ‘Solo una actriz de teatro’. Es tracta de la proposta d’Estela Medina, l’actriu uruguaiana deixeble de Margarida Xirgu, que acosta la faceta més íntima de l’actriu catalana. L’espectacle tindrà com a pròleg una taula rodona en què serem testimonis de la seva trajectòria vital i professional en les quatre ciutats que la van marcar especialment, Barcelona, Madrid, Buenos Aires i Montevideo.

Una programació paritària

Xavier Albertí, el director artístic del teatre,  ha estat l’encarregat de desgranar els grans trets que vertebren la nova temporada del teatre. La presentació s’ha fet aquest dimarts a la Sala Tallers del TNC. Albertí ha assegurat que el Teatre Nacional de Catalunya sempre ha tingut una mirada feminista, però que en aquesta temporada han buscat la paritat. Per això el programa inclou 10 obres escrites per homes i 13 per dones.

La igualtat també s’ha cercat en la direcció: tenen 12 directores i 13 directors en els muntatges per a la nova temporada. Entre els directors, hi figura també Xavier Albertí com a responsable de ‘Les veus interiors’, l’esbojarrada comèdia del dramaturg italià Eduardo de Filippo.