Per al tenor Juan Diego Flórez, donar vida al protagonista de l’òpera és tot un repte. De fet, no l’ha volgut interpretar fins ara per la complexitat vocal de l’obra. Per això, s’ha inspirat en la interpretació que en va fer el tenor espanyol Alfredo Kraus. El personatge de la Lucia és un altre dels grans reptes del repertori tant en l’àmbit vocal com escènic i l’interpretaran les sopranos Elena Mosuc i María José Moreno.

De la posada en escena se’n fa càrrec Damiano Michieletto, que proposa un espectacle amb un ambient que ell mateix ha definit com a “despullat d’excessos, dominat només pel vidre tallant i fred d’una torre  -de nou metres-, que és alhora lloc de festa i de mort”. Marco Armiliati és l’encarregat de la direcció musical de l’òpera que va compondre Gaetano Donizzetti sobre un llibret italià de Salvatore Cammarano.

‘Lucia di Lammermoor’ es basa en la novel·la The bride of Lammermoor’, de Walter Scoott, i se situa en l’Escòcia del segle XVI, després d’una guerra civil i religiosa entre els partidaris de la reina catòlica, Maria Stuart, i els partidaris del seu fill, Jaume VI, que havia adoptat la religió protestant. En aquest context, dues famílies nobles, els Ravenswood i els Ashton, es disputen la propietat del castell de Ravenswood en terres escoceses de Lammermoor. Els Ahston, protestants i guanyadors de la guerra, van apropiar-se del castell, després de matar el Sr. Ravenswwod i de voler impedir que fos enterrat, que era el seu desig. L’òpera explica com el seu fill, el Sr. Edgardo Ravenswwod, interpretat per Diego Flórez, vol recuperar el castell i venjar la mort del seu pare.

L’òpera es va estrenar el 1835 al Teatre San Carlo de Nápols i es va representar per última vegada al Liceu el 2006. En aquesta ocasió, l’espectacle compta amb la participació de l’Orquestra i el Cor del Gran Teatre.

Conferències al Foyer, el 16 de desembre

El proper dimecres 16 de desembre, al Foyer del Gran Teatre del Liceu, s’organitzaran col·loquis, coneguts amb el nom de l'”Artista respon”, amb el tenor Juan Diego Flórez, la soprano Elena Mosuc, que interpreta Lucia, i el director musical Marco Armiliato. Es tracta d’una conferència, que ja es va dur a terme amb ‘Nabucco’ i ‘Benvenuto Cellini’, que permetrà als espectadors conèixer de primera mà els detalls de la producció en una conversa amena i directa amb els artistes. Només hi podran participar els qui tinguin entrada per veure la funció o els abonats que tinguin l’espectacle en el seu abonament.

A la gran pantalla, el 23 de desembre

Després de l’èxit de ‘Norma‘, de Vincenzo Bellini, ‘Lucia di Lammermoor’ també es podrà veure a la gran pantalla a 13 països diferents. A Barcelona, igual que a Mataró, Badalona, Terrassa o Sant Cugat del Vallès, serà el 23 de desembre. L’objectiu és consolidar el projecte audiovisual que es va recuperar amb ‘Norma’ i que pretén fomentar la cultura accessible. La propera òpera que es podrà veure als cinemes serà ‘I Capuleti e i Montecchi’ el proper 1 de juny de 2016.