Un any més, la diada castellera de Santa Eulàlia ha marcat la tornada a la feina de les sis colles barcelonines. La jornada ha començat més aviat enguany, a les 11 h, i pràcticament en una hora s’han vist totes les construccions. N’ha destacat el 4d8 que han descarregat els Castellers de Barcelona.

La diada castellera de Santa Eulàlia d’enguany ha destacat per la seva agilitat. D’entrada, ha començat abans, a les 11 h, invertint-se el programa de les festes i començant l’actuació castellera abans de la cercavila de gegants. A més, per primer cop, les sis colles de la ciutat no han entrat amb els pilars caminats sinó que directament s’han col·locat a les seves posicions habituals a la plaça de Sant Jaume. El fet de ser una diada amb rondes a l’antiga, és a dir, que les colles alcen els castells pràcticament de manera simultània, ha fet possible que en 46 minuts s’hagin vist 18 castells descarregats.

Per cinquè any consecutiu, els Castellers de Barcelona han portat un 4d8 a plaça, el castell més alt de la diada. Els de la camisa vermella han completat l’actuació amb dos construccions de la gamma alta de set, el 5d7 i el 7d7. Mery Mañané encara la segona temporada com a cap de colla dels Castellers de Barcelona i assegura que el primer objectiu de la temporada és consolidar els castells de nou tan bé com van assolir la temporada passada.

Els Castellers de Sants han optat per tres castells de set i mig, el 5d7, el 7d7 i el 4d7a, els mateixos que van triar per la diada de Santa Eulàlia de 2015. L’actuació d’aquest diumenge ha estat també l’estrena a plaça del nou cap de colla dels borinots, Pere Camprovín. De fet, ja havia estat cap de pinyes en l’equip tècnic anterior, capitanejat pel seu germà, Pau Camprovín. Per això, ha explicat que serà un relleu “continuista” i amb l’ull posat en la revalidació del 2d9fm.

Els Castellers de la Vila de Gràcia han signat la mateixa actuació que els de Sants i han descarregat la tripleta que han portat en les darreres tres diades de Santa Eulàlia: el 5d7, el 7d7 i el 4d7p. Aquesta no ha estat, però, la primera actuació de l’any per als graciencs, ja que el 14 de gener van descarregar un 5d7 a Sa Pobla. Enguany serà una temporada especial per als Castellers de la Vila de Gràcia, que fan 20 anys. El nou cap de colla de la formació, Oriol Vilajosana, ha defensat que aquest aniversari “implica maduresa de colla” i consolidar, doncs, el projecte tècnic i social de l’agrupació.

Els Castellers del Poble Sec han començat la temporada amb un 5d6, que han hagut de defensar en la descarregada, un 2d6 i un 3d7. Aquest cop, al pis de segons de la torre hi hem vist un canvi. Dan Esteban ja no ha acompanyat a Benet Iñigo perquè és el nou cap de colla dels bandarres. El seu objectiu per a 2017 serà, ha dit, consolidar la categoria de colla de vuit i portar el 4d8 “a moltes places”.

Els Castellers de la Sagrada Família ja havien tret la pols a la camisa la setmana passada, amb una actuació per celebrar l’Any Nou Xinès. En la diada de Santa Eulàlia han apostat pel 4d7, el 4d7a i el 3d7. Aquesta és la segona temporada que Adrià Riudebàs és al capdavant de la formació i s’ha fixat tres metes per a la temporada que comença: recuperar el 3d7 per sota, el 2d7 i consolidar el 4d8.

La Colla Castellera Jove de Barcelona també ha pogut portar a plaça els dos castells bàsics de set, el 3d7 i el 4d7 i ha completat l’actuació amb un 4d6a. Els de la camisa grana han estat els encarregats, en aquesta ocasió, de fer el tradicional pilar al balcó de l’Ajuntament. Daniel Sésar s’ha estrenat com a cap de colla de la Jove i ha afirmat que el pròxim pas dels de la camisa grana és abordar les construccions de vuit.

En els pilars de comiat, les enxanetes de les colles han desplegat banderoles en defensa de la campanya “Casa nostra, casa vostra” per a l’acollida de persones refugiades.

"Casa nostra, casa vostra" a la diada castellera de Santa Eulàlia

La diada de Santa Eulàlia ha acabat amb uns minuts de lluïment per als grallers de les sis colles, que han format una rotllana al centre de la plaça de Sant Jaume i han tocat diverses peces del repertori. A les 12.40 h, la plaça ja ha quedat lliure i preparada per rebre el seguici popular i les colles geganteres.

Actuació dels grallers a la diada castellera de Santa Eulàlia

Resum de la diada:

Castellers de Barcelona: 5d7, 4d8, 7d7, pd4, pd5.

Castellers de Sants: 5d7, 7d7, 4d7a, vd5.

Castellers de la Vila de Gràcia: 5d7, 7d7, 4d7p, vd5.

Castellers del Poble Sec: 5d6, 2d6, 3d7, 3pd4.

Castellers de la Sagrada Família: 4d7, 4d7a, 3d7, vd5.

Colla Castellera Jove de Barcelona: 3d7, 4d7, 4d6a, pd5balcó.