El Teatre Lliure de Montjuïc aixeca el teló de la temporada amb una proposta insòlita, a mig camí entre la performance, l’òpera i la instal·lació: ‘Sun & sea’, de Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė i Lina Lapelytė. El projecte ha suposat un repte escènic, perquè ha obligat a convertir la Sala Fabià Puigserver en un immens sorral que imita una platja. Els espectadors se situen un nivell per sobre, com si observessin el terrari d’un zoològic.

“La platja ens va semblar un bon punt de partida per parlar de canvi climàtic, perquè és un lloc molt calorós, que es pot inundar i, alhora, és desèrtic”, explica Rugilė Barzdžiukaitė. Com els cossos dels personatges que habiten aquesta platja, el planeta està sotmès a temperatures cada cop més altes. En una de les cançons que primer sonen a l’espectacle una dona canta “Atansa-me-la, que te la refrego… Que, si no, et posaràs vermell com una gamba…”. Una altra dona canta queixant-se dels plàstics que troba a la sorra.

Intèrprets originals i figurants locals

A escena hi ha cantants (lituans o reclutats a Venècia, on va néixer el muntatge), però també figurants, tots en banyador, estirats a la seva tovallola o gandula. Hi ha un senyor gras obsessionat a fer bronzo, una noia que no se separa del seu gos, nens jugant amb una pilota o a ser enterrats sota la sorra, gent jugant a bàdminton…”Escollim personatges amb edats i tipologies físiques diferents. També amb hàbits diferents”, comenta Barzdžiukaitė. Els figurants són diferents a cada ciutat que visita el muntatge o sigui que, al Lliure, n’hi ha de barcelonins.

Un moment d’una funció de ‘Sun & sea’

La peça té molt d’instal·lació “voyeurística”, perquè més enllà dels càntics no hi ha una acció dramàtica, sinó comportaments individuals o grupals quotidians, com els que es poden veure a l’estiu en qualsevol platja. El muntatge està pensat com una sessió contínua a la qual s’accedeix cada 30 minuts, tot i que hi ha espectadors que hi romanen més estona. Barcelona és l’única parada a l’estat espanyol d’aquesta performance guardonada a la Biennal d’Art de Venècia amb el Lleó d’Or. Fa funcions entre el 13 i el 23 d’octubre.