El 1929 Federico García Lorca va escriure ‘Viaje a la Luna’, un guió de cinema mut, de 72 seqüències, que hauria d’haver dirigit el cineasta Emilio Amero, però que no es va rodar mai. Va aparèixer 60 anys després i Federic Amat el va dur al cinema l’any 1998. Ara té versió escènica al Teatre Lliure de Gràcia.

‘Viaje a la Luna’ es veu com un poema visual, ple d’imatges oníriques per fer volar la imaginació. En el guió que Lorca va escriure en 12 pàgines s’hi podia copsar l’impacte d’una ciutat vertiginosa a la qual acabava d’arribar, Nova York, però també obsessions i frustracions d’infantesa i la influència de ‘Le chien andalou’, de Buñuel i Dalí.

Projecte IT Teatre

“Hem intentat, des de la màxima ortodòxia, traslladar a escena les imatges que havia imaginat Lorca en aquell guió”, explica Marta Pazos, directora escènica i dramaturga. Una successió de quadres escènics sense paraula, amb música cinematogràfica d’Hugo Torres i acció coreogràfica que signa Amaranta Velarde.

Marta Pazos ha dirigit vuit intèrprets, graduats de l’Escola Superior d’Art Dramàtic, en el marc del projecte IT Teatre. L’espectacle és, de fet, el primer fruit d’aquesta iniciativa, que dona una oportunitat professional a joves graduats.

“La Marta ens ha dirigit i ordenat, però a l’espectacle hi ha molt de nosaltres, i això el fa sentir que el muntatge és teu”, comenta Rut Girona, una de les intèrprets.

L’antecedent de Frederic Amat

Marta Pazos no amaga que la versió fílmica de ‘El viaje a la Luna’ que va dirigir el 1998 Frederic Amat ha estat tinguda en compte. Un film de poc més de mitja hora -molt més breu que el muntatge teatral, de 90 minuts-. “Amb Feredric Amat m’uneix una manera transversal de concebre l’art”, afirma Pazos.

En aquell audiovisual van col·laborar Cube.bz ( María de la Cámara i Gabriel Parés), que han dissenyat l’espai escènic i la il·luminació de l’espectacle. En cartell fins al 14 de febrer, ‘Viaje a la Luna’ és un experiment escènic francament estimulant, en què es nota ofici i moltes ganes per part de les joves intèrprets.